Carticica de biniste
Descriere
Carticica de biniste. Ghidul complet al fericirii de acasa
Coordonator: Iv cel Naiv Ilustratii de Yanna Zosmer Biniste e un cuvant cautat, inventat si preferat. A fost votat de mii de romani ca traducerea oficiala pentru termenul danez hygge. Aceasta carte isi doreste sa fie o sursa de inspiratie pentru cei care vor sa isi transforme locuinta intr-o oaza la care sa se intoarca intotdeauna de drag. Cei care semneaza capitolele inspirationale sunt specialisti din domenii care contribuie la fericirea de acasa: • Iv cel Naiv • Sinziana Pop • Gaspar Gyorgy • Dan Byron • Ana Constantinescu • Diana Mihaila • Cristina Andrei. Un univers intr-un cuvant. Sau un cuvant cat un univers. Biniste. Ma aflu in fata lui ca o pisica in fata unui ghem si abia astept sa ma joc cu el, sa il intorc pe toate partile, sa il las sa ma surprinda si sa se rostogoleasca prin toate camerele sufletului meu. Asadar, in cele ce urmeaza, va propun sa fim cu totii pisici care merg pe urmele acestui ghem infinit, necautand nimic, in buna traditie pisiceasca, dar reusind sa gasim tot felul de lucruri interesante, surprinzatoare. - Iv cel Naiv Iv cel Naiv: scriitor, coautor si editor pentru Carticica - deschide universul biniste si experimenteaza fatetele cuvantului prin exercitii de diversitate stilistica. Sinziana Pop: designer de interior si fondatoarea Visuell - propune trucuri de amenajare a unei oaze de biniste acasa si documenteaza doua proiecte de transformare inspirate din Carticica. Gaspar Gyorgy: psiholog clinician si psihoterapeut relational - ofera o perspectiva psihologica asupra starii de bine, de liniste si, intr-un cuvant, de biniste cu sine si cu ceilalti. Ana Constantinescu: designer biofilic la Cresc Studio - aduce natura acasa prin crearea unui ambient din plante si gradini de interior. Dan Byron: lider si vocalist al trupei Byron - ghideaza ascultatorii in lumea BPM-urilor si a ingredientelor unui playlist bun de pus pe repeat. Diana Mihaila: primul Master Professional Organizer din Romania - propune principii si metode de organizare pentru armonie in locuinta. Cristina Andrei: pasionata de gastronomie - prepara retete care amintesc de copilarie, de familie si de bucuria de a manca, in tihna, acasa.
Fragment din "Carticica de biniste":
"UN PRIM PRINCIPIU AL DESIGNULUI BIOFILIC CONEXIUNEA VIZUALA CU NATURA
O gradina interioara poate incepe cu cateva ghivece cu plante usor de ingrijit si poate creste in timp intr-o adevarata colectie botanica, dar de ce ne place si ce ne provoaca acea intangibila stare de bine?
Raspunsul vine din primul punct al acestei strategii verzi: prezenta plantelor, contactul cu ele si ingrijirea lor in mod repetat. Intr-o locuinta, plantele nu au doar un efect decorativ, ele iti devin adevarati companioni alaturi de care simti trecerea timpului. Ele iti stimuleaza atat simtul vizual si te fascineaza prin geometriiie lor, dar creeaza si senzatia temporala a succesiunii zilelor si a anotimpurilor. Natura nu e perfecta si nu toate plantele raman mereu verzi, unele iti dau batai de cap in ceea ce priveste ingrijirea lor, altele te incanta prin frunze noi sau inflorescente, iar toate aceste activitati te antreneaza in jocul tor. Natura e mereu in schimbare, reflectand viata prin fortele dinamice ale cresterii si imbatranirii.
AL DOILEA PRINCIPIU: ATASAMENTUL EMOTIONAL SI INTERACTIUNEA CU NATURA
Fie ca al mici ghivece cu suculente scaldate de soare pe pervaz sau adevarate statement piece-uri, prin ingrijirea gradinii tale interioare creezi rutine benefice care te relaxeaza si pe care le poti face Impreuna cu cei dragi. Momentele de conectare cu membrii familiei pot fi si in jurul unor noi ghivece pentru plantele tale si chiar a unui mic dezastru, sub forma unui morman de pamant. Nu-ti fie frica sa te murdaresti putin, curatenia se face imediat, dar clipele de biniste alaturi de cei dragi sunt nepretuite. O planta ca Echeveria, o suculenta cu o geometrie deosebita, poate fi un cadou inedit pentru un copil sau un adolescent, o introducere in lumea florei."