Studiu asupra solifluxiunii din zona alpina a Carpatilor Meridionali

Studiu asupra solifluxiunii din zona alpina a Carpatilor Meridionali

An publicare
2018
Nr. Pagini
280
ISBN
9789731256139

Descriere

O forma de relief prin modul in care ni se arata transmite un anumit gen de mesaj, un mesaj cu multe si, adeseori, greu descifrabile semnificatii. Dintre acestea, data fiind expresivitatea lor, rezultat al unei complexitati morfogenetice, formele solifluxionale au devenit o provocare stiintifica.

Cartea ne ofera o seama de contributii stiintifice inedite si cu note de originalitate pentru spatiul carpatic romanesc, ca de pilda cele referitoare la morfologia, structura interna, regimul termic si dinamica unor forme solifluxionale foarte expresive. In plus, rezultatele fiind obtinute prin aplicarea unor metode foarte moderne, conforme cu procedeele si standardele consacrate in materie si congruente cu exigentele unui asemenea studiu, consideram ca ele sunt incontestabile si dobandesc statutul de date reper pentru literatura de specialitate nu doar romaneasca ci si straina.

Prin complexitatea si complementaritatea metodelor folosite cartea devine si un reper cu valoare metodologica, ea deschizand in mod cert noi cai de abordare in geomorfologia romaneasca dedicata fenomenelor periglaciare. Privita in intregul sau, pe langa faptul ca este o mostra de daruire si responsabilitate stiintifica asumata, aceasta carte are toate atributele unui studiu extrem de valoros, ce atesta, deopotriva, existenta unor contributii personale consistente si originale. - Prof univ. dr. Petru Urdea

Pe aceeași temă