Erdogan si criza Turciei moderne
Descriere
Povestea "sultanului" care a construit Turcia contemporana, alaturi de radiografia laturii sale autocrate si intolerante. Intr-o lume in care se manifesta tot mai mari tensiuni intre Rusia si lumea occidentala, intre Orientul Mijlociu si Europa, intre sunniti si siiti, intre islamism si liberalism, Turcia constituie un veritabil punct de intalnire al tuturor acestor falii geopolitice. De o buna perioada de timp, destinul Turciei este strans legat de cel al presedintelui sau, abilul politician populist de dreapta Recep Tayyip Erdogan. Incepand din 2002, Erdogan isi consolideaza pas cu pas pozitia, folosindu-se de toate parghiile necesare. Pentru aceasta, a fost nevoie, printre altele, de reprimarea vocilor critice - ziaristi, scriitori, academicieni, membri ai fortelor armate sau angajati ai sistemului juridic. Controversata lovitura de stat din 2016 a fost menita sa ii creeze lui Erdogan o aura de salvator al natiunii, un Ataturk anti-Ataturk. Numai ca, de atunci, natiunea turca se adanceste in criza.
In Erdogan si criza Turciei moderne, Soner Cagaptay urmareste parcursul politic al lui Recep Tayyip Erdogan, de la absolventul de colegiu musulman, dezorientat de societatea moderna, la exponentul miscarii politice islamiste. Cagaptay radiografiaza istoria mai recenta sau mai indepartata a Turciei, neevitand sa vorbeasca deschis despre liberalism, kemalism, gulenism, dar si despre spinoasa problema kurda.
Soner Cagaptay este beneficiar al bursei Beyer Family si director al programului de cercetare dedicat Turciei, derulat la The Washington Institute for Near East Policy. A publicat numeroase lucrari avand ca tema relatiile dintre Statele Unite si Turcia, legaturile dintre Uniunea Europeana si Turcia, politica interna a Turciei, problema kurda si nationalismul turc. Lucrarile lui au aparut in jurnale academice si importante publicatii cu circulatie internationala, intre care Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, Atlantic, Guardian, Foreign Affairs si CNN.com. Publica in mod constant articole in Hurriyet Daily News, cel mai vechi si mai influent jurnal de limba engleza din Turcia, precum si pe blogul CNN Global Public Square. Apare cu regularitate la CNN, NPR, Voice of America si BBC. Soner Cagaptay a scris mai multe carti dedicate Turciei, bine primite de mediul universitar in care evolueaza autorul, dar si de pasionatii de istorie, economie si politica globala.
Soner Cagaptay reuseste o analiza de exceptie a problemelor Turciei contemporane! O analiza care pleaca de la impactul urias jucat in ultimele doua decenii asupra acestei tari, cu un profil unic, de personalitatea lui Tayyp Erdogan. Cartea ne poarta, cu o extraordinara forta de atractie, prin istorie, politica, economie, religie, sociologie, totul subsumat cautarii unui raspuns la intrebarea: actualul lider va ramane in istorie ca "Erdogan cel Mare" sau ca "sultanul ratat"? - Dr. Florian Banu
Cea mai dificila misiune cu care m-am confruntat in cei 35 de ani de cariera diplomatica a fost sa interactionez cu Recep Tayyip Erdogan. Alaturi de Bibi Netanyahu si de liderul suprem Khamenei, Erdogan este unul dintre cei trei lideri importanti ai Orientului Mijlociu din secolul XXI. Volumul lui Cagaptay descrie atat personajul, cat si statul sau; mi-as dori sa-l fi citit inainte de a fi numit ambasador al Statelor Unite in Turcia. - James F. Jefrey, fost ambasador al Statelor Unite in Turcia