Postul in naturopatie

Postul in naturopatie

Editura
An publicare
2021
Nr. Pagini
295
ISBN
9786069078273

Descriere

„În fiecare dintre noi există un medic extraordinar care poate realiza miracole când suntem bolnavi și pe care uităm, de cele mai multe ori, să îl solicităm.Să vă aduceți aminte că Postul este o operație fără bisturiu; trebuie, deci, să ne comportăm în consecință, să ne odihnim adesea, să nu trăim în agitație și mai ales să nu facem nopți albe; somnul din timpul nopții este indispensabil, și chiar un somn ușor este foarte reparator.” (P.V. Marchesseau)
Fragment: Naturopatia nu este ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin termenul medicină, ci este o igienă. Iar această igienă fiziologică sau vitală, utilizează procedeul postului cu o competență perfectă și în plină armonie cu sistemul biologic pe care îl prezintă. 1. Somnul și postul sunt „cheile” oricărei purificări
a. Odihna mentală (corticală) și odihna fizică (intestinală) sunt marile mijloace în igiena noastră naturopată.
Redând forței vitale neuroendocrine toată libertatea sa de acțiune, cu scopul de a putea repara dezordinea organică (cauzată de erorile noastre de comportament) se vor putea realiza auto vindecările și orice altă formă de reparare și de perfecționare. Bunul simț popular se alătură învățăturii noastre. Nu se spune oare că „cel care doarme cinează”, sau că „cel care postește se vindecă și vede... îngerii”, înțelegând prin aceasta, că nu doar organismul realizează diferite reajustări fizice în cursul restricției și, chiar mai mult, că frugalitatea ne conduce spre Înțelepciune și Credință.
Marile principii directoare ale perfecționării umane sunt incluse în aceste formule.
Medicina oficială (simptomatică, locală, multiplă, medicamentoasă și represivă) nu s-a înțeles niciodată cu această concepție unitară, profundă, generală și totală.
Și dacă, din fericire, ea își abandonează directivele științifice, atunci, ea va înceta să fie o medicină, în sensul exact al cuvântului, pentru a deveni o igienă vitală, care solicită doar cele patru mari funcții de eliminare și care lasă organismul să opereze el însuși propriile reparații. Doar în acel moment arta medicală va fi la apogeul său.
Ori, tocmai acest loc din vârf este ocupat de naturopatia ortodoxă, care, chiar dacă se ocupă de Sănătate, nu este o știință medicală și refuză orice compromis cu terapeuticile uzuale.
„Igiena vitală” pe care o propune naturopatul autentic nu este acel ansamblu de mici trucuri oferite de „bioterapie” sau de altă „medicină alternativă”.
Dintre cele trei cure naturopate, prima, cea a detoxifierii, este în mod particular revelatoare în această privință. Ea poartă amprenta acestor noțiuni de unitate morbidă, de teren și de epurare umorală, care caracterizează în cel mai înalt grad această igienă naturopată și pe care medicina oficială nici măcar nu o bănuiește.
b. Această formă de igienă folosește, de la bun început, mijloace generale, în funcție de un plan bine stabilit, față de deșeurile umorale (cleiuri și cristale reziduale rezultate din metabolismele responsabile de boala locală), care se potrivesc oricărui individ.
Aceste mijloace au scopul de a epura lichidele organice (sânge și limfă), numite umori, de deșeurile umorale precizate mai sus.
Primele manevre au obiectivul de a asana sursa de deșeuri umorale (iar acestea țin de metodele de dietetică pură, cu posturile sale, monodietele sale și regimurile sale restrictive). Următoarele manevre au obiectivul de a asigura autonomia diencefalului (creier organic) prin somn, relaxare și alte procedee de eliminare a stărilor nervoase, astfel încât comenzile nervoase (care reglează autoliza pe de o parte și drenajul emonctorial, pe de altă parte) să se poată efectua în mod normal.
În fine, la aceste manevre, se adaugă cele care consistă în deschiderea celor 4 emonctorii (care sunt pielea, intestinul, rinichii și plămânii). Am descris astfel cura de detoxifiere în naturopatie. Aceasta nu se schimbă în funcție de diferitele boli locale, și variază doar în intensitate în funcție de temperament și de vârsta bolnavului, de natura și de densitatea deșeurilor umorale, de forța vitală disponibilă și de permeabilitatea emonctoriilor.

Pe aceeași temă

P. V. Marchesseau