Sculptura

Sculptura

Autor
Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
ISBN
9786068040912
Categorii

Descriere

Albumul își propune să pună în lumină realizările unora dintre artiștii notabili care au ilustrat ultima jumătate de secol a sculpturii românești. Editat cu prilejul amplei expoziții ce s-a desfășurat anul trecut în spațiile Castelului Cantacuzino de la Bușteni, albumul reunește lucrările de exterior și de sculptură mică prezentate în expoziția 3 x 100.

Sorina Jecza scria, acum un an, despre experiența prinsă acum între copertele de carte:
”Vizita” la Castel, printre sculpturi, oferă șansa de a descoperi cât de subtil poate dialoga arta cu spațiul. Modul cum artistul se raportează la vizibil este, uneori, provocator, incitant, iar alteori, plin de poezie. Sculptura, prin capacitatea sa sintetizatoare, poate găsi structura ordonatoare a lumii, reducându-i multiplele fețe la geometrie pură, sau, prin puterea de pătrundere a artistului, ea poate dezvălui tensiunea unei lumi în frământare.''

Așezate în spațiul Castelului Cantacuzino, în parc sau în sălile fastuoase dinăuntru, sculpturile cu care vizitatorul se întâlnește comunică divers, dialogând fie cu munții din zare, fie cu zidurile vechi, impunându-și, orgolios, prezența sau șoptind, abia auzit, prin unghere, făcând să reverbereze timpul, aducându-ni-l aproape, viu.
Timpul centenar, devenit timp prezent, pune sculptura de la Castelul Cantacuzinilor dincolo de vremi, în dialog direct cu veșnicia muntelui și a naturii.

Pe aceeași temă