File din Istoria Bisericii Ortodoxe Romane

File din Istoria Bisericii Ortodoxe Romane

An publicare
2021
Nr. Pagini
250
ISBN
9786062612832

Descriere

Lucrarea „File din Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, constituie rezultatul unor „note de curs” la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, elaborate pentru studenţii din anul II de studii de la specializarea Teologie Pastorală, din cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” a Universităţii Ovidius din Constanţa. Temele abordate în lucrarea de faţă acoperă perioada de 14 săptămâni didactice ale semestrului I de studii, conform fişei disciplinei din Planul de învăţământ, aprobat pe anul universitar 2020/2021.
Au fost selectate cele mai reprezentative teme referitoare la personalităţile bisericeşti române care şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea Ortodoxiei, în contextul cultural european al secolelor XVII – XVIII, mai precis până la Revoluţia socială şi naţională a lui Tudor Vladimirescu. De asemenea, au fost consemnate cele mai importante momente din viaţa bisericească a românilor din cele trei Principate, în perioada secolelor mai sus amintite.
Tematica cursurilor este prezentată în ordine cronologică, conform programei analitice de studii. Mitropoliţii români amintiţi în volumul de faţă au avut o contribuţie deosebită la apărarea credinţei ortodoxe, în faţa prozelitismului calvin şi romano-catolic din epocă şi la promovarea limbii române, prin tipărirea de cărţi de slujbă, juridice şi teologice în limba poporului, şi prin dezvoltarea culturii şi învăţământului vremii.

Pe aceeași temă