Dosarul aviatorului singuratic
Descriere
Un aviator dispare. Concluzia este ca vindea secrete militare in strainatate si, crezand ca va fi prins, dezerteaza. Si totusi, cineva se indoieste...
Mihai Vladu, poreclit „aviatorul singuratic“, dispare brusc din unitatea militara in care isi desfasoara activitatea. Sotia declara ca s-au certat, sotul a plecat de acasa cu masina si nu s-a mai intors. A avut un accident? Are o aventura extraconjugala?
Potrivit regulamentelor militare, ar trebui declarat dezertor, insa maiorul Stefan Atanasiu, ofiterul de contrainformatii al unitatii, nu e convins de aceasta ipoteza. In plus, aviatorul povestise ca, la un moment dat, fusese urmarit de o masina cu numar de inmatriculare strain. Nu mult dupa disparitia barbatului, acelasi lucru se intampla si cu sotia sa, maiorul Atanasiu e atacat in apartamentul familiei Vladu, iar la perchezitie ies la iveala mai multe lucruri suspecte. In ajutorul lui Atanasiu, soseste de la Bucuresti maiorul Lucian Viziru. Impreuna, cei doi ofiteri trebuie sa-l gaseasca pe aviatorul singuratic inainte de a fi prea tarziu.
Haralamb Zinca (pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman) s-a nascut pe 4 iulie 1923, la Roman. A scris peste 50 de romane politiste si de spionaj, dar si jurnale de front si carti de cercetare istorica. Este considerat parintele literaturii de gen din Romania, Sfarsitul spionului fantoma fi ind prima carte de spionaj scrisa de un autor roman, iar O crima aproape perfecta, prima carte politista. A fost unul dintre cei mai vanduti scriitori romani ai epocii sale. Cartile lui, tiparite in tiraje de 250 000-300 000 de exemplare, se epuizau in doar cateva zile. Cazurile inventate de el erau atat de surprinzatoare, incat anchetatorii profesionisti ii cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale. A fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti – pentru cartea-document Si a fost ora H (1971) – si cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976). A murit, dupa o lunga suferinta, la Bucuresti, pe 24 decembrie 2008.