Umbra regelui

Umbra regelui

Descriere

Roman nominalizat la Booker Prize 2020   Cartea anului pentru The New York Times, Guardian, Elle, Time, Spectator   Povestea femeilor-soldat care l-au infruntat pe Mussolini. Un capitol sters din istoria Africii. O lupta care a devenit legenda.

Etiopia, 1935. Hirut este orfana si lucreaza ca servitoare in caminul lui Kidane, ofiter in armata Imparatului Haile Selassie. Cand armatele lui Mussolini se apropie, barbatii trebuie sa se mobilizeze. Insa Hirut si celelalte femei isi doresc sa faca mai mult pentru cauza razboiului decat sa aiba grija de raniti si sa ingroape mortii. Cand imparatul fuge si totul pare pierdut pentru Etiopia, Hirut vine cu o idee salvatoare: ca sa nu-i lase pe soldati sa-si piarda speranta, un taran bland e deghizat sa ia locul imparatului, iar ea devine garda lui de corp, inspirand tot mai multe femei sa lupte pentru tara lor.
  Un roman genial, in care istoria se transforma liric in mit. - Salman Rushdie
Magnific, teribil, elegant si bantuit. - Booklist   Un cantec de razboi modern. - The New York Times   O carte minunata si devastatoare despre femei care tin lumea laolalta, cand e pe cale sa se faca tandari. - Marlon James
Tatal ei ridica pusca si o propteste de muschiul dintre umar si torace. O fixezi aici, zice el, exact acolo unde-ti sprijini capul cand adormi la pieptul meu. Surade. Isi foloseste mana dreapta sa traga manerul la loc. Asta deschide percutorul, zice el. Inauntru, vede o scobitura in forma de leganus de copil, patata de vreme. Aici se pune cartusul. Tatal ei tine cartusul cu doua degete. Cand se deschide teava, il introduci asa, in camera de explozie. Trage de maner si inchide percutorul. Ridica pusca si rosteste cu glas schimbat, profund tremurator: Te uiti prin crapatura asta, pana vezi dusmanul. Loveste usor cu degetul un mic punct de metal de pe teava, la o oarecare distanta. Isi potriveste degetul spre baza armei, unde se afla ceva special. Acesta e tragaciul, Hirut. Parca nu mai e el. Parca nu mai e tatal ei. Se uita la ea, fara s-o vada. Ii cade fata si ea isi da seama ca se preface ca mijeste ochii, ca sa-si ascunda emotia. De asta, zice el, nu te atingi decat atunci cand esti pregatita. Pregatita pentru ce? intreaba ea. Pregatita sa fii ceea ce nu esti inca, zice el si isi vara cartusul inapoi, in buzunar.

Pe aceeași temă

Maaza Mengiste

Maaza Mengiste

Maaza Mengiste

Maaza Mengiste