Cuvantari impotriva anomeilor. Catre iudei

Cuvantari impotriva anomeilor. Catre iudei

An publicare
2007
Nr. Pagini
410
ISBN
6422839000398
Categorii

Descriere

"... si care erezie a adunat in invatatura ei mai multa blasfemie, decat arianismul, rodul otravit al trufiei mintii omenesti care a iscodit fara pic de sfiala cele de necuprins, adica cele ale Dumnezeirii, respingand adevarul revelat?
Sfantul Ioan Gura de Aur i-a infruntat prin cuvantarile sale pe cei mai antihristici dintre arieni, pe anomei, cei care in totala orbire spirituala au luptat cu indarjire impotriva adevarului mantuitor, marturisit si mai cu seama dovedit de Insusi Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos: Eu si Tatal Meu una suntem (Ioan 10, 30)..." (din Precuvantare)

"Cuvantul I, Despre fiinta lui Dumnezeu, ca este de neinteles. Cuvant rostit cand episopul nu era de fata. Impotriva anomeilor
1. Cum? Pastorul nu-i de fata, si oile stau cu multa buna randuiala? Dar asta-i tot isprava pastorului, caci oile arata toata ravna nu numai cand e de fata, ci si cand lipseste! Despre oile cele necuvantatoare se stie ca, atunci cand nu e de fata cel ce le scoate la pasunat, ele sau raman in tarla, sau se ratacesc daca ies din tarla fara de pastor. Aici insa nimic asemanator; ci, chiar cand lipseste pastorul, va duceti cu buna randuiala spre pasunile cele obisnuite. Dar, mai bine spus, pastorul chiar este de fata; daca nu cu trupul, cu sufletul; daca nu prin prezenta trupului, prin buna randuiala a turmei. De aceea mai cu seama il fericesc si ma minunez de el, ca a avut puterea de a sadi in voi o atat de mare ravna. Ca si pe general il admiram mai cu seama cand ostile lui sunt in buna randuiala, chiar daca el nu-i de fata. Asta o cere si Pavel ucenicilor, spunand: „Astfel, fratii mei, precum ati ascultat totdeauna, nu numai cand eram de fata, ci cu mult mai mult in lipsa mea”.
Carte tiparita cu binecuvantarea Prefericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomaneTraducere din limba greaca veche si note de Preotul Profesor Dumitru Fecioru

Pe aceeași temă

Sfântul Ioan Gură De Aur