O plimbare prin Univers

O plimbare prin Univers

Descriere

Astronomul Adrian Sonka isi invita cititorii de toate varstele la o plimbare de-a lungul si de-a latul Universului cunoscut. Veti afla ce presupune cu adevarat o calatorie in spatiu si cum se simte cand zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pamantul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viata pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e "grea" viata pe Venus si de ce e asa de "prafuit" Marte) si unde e cel mai bine sa programezi o viitoare vacanta (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum functioneaza "aparatul de facut lumina" (Soarele, nu becul), unde se termina Sistemul Solar si cum se masoara distanta pana la stele, ce este o pitica rosie si ce e o giganta albastra, care sunt cele mai bune "cartiere" cosmice sau cum poate gasi o maimuta o planeta.
Cu mult umor si intr-un stil accesibil si prietenos, Adrian Sonka te invata tot ce ai nevoie ca sa te plimbi relaxat printre planete si stele.

Adrian Sonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp in care a privit cerul si a invatat sa observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultatii etc. In prezent, observa asteroizi si planete prin telescoapele Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" si cele ale Institutului Astronomic al Academiei Romane. Tine cursuri de astronomie la Observator, Fundatia Calea Victoriei, in scoli, librarii si oriunde unde gaseste alti oameni pasionati care vor sa afle mai multe. A facut studii de fizica si comunicare, dar, pentru ca in Romania astronomia nu se invata la scoala, cele mai multe lucruri le-a invatat singur, din pasiune. In 2020 a terminat un doctorat in fizica cu specializarea planetologie-asteroizi. Poate fi gasit la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" unde tine prezentari de planetariu si observatii astronomice cu publicul. Din cand in cand, organizeaza si iesiri in afara orasului cu grupuri de pasionati de astronomie.

In 2018 i-a aparut la Editura Nemira Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii si restul lumii, prima carte de astronomie pe care a scris-o pentru copii si publicul larg. O plimbare prin Univers. Ghid de relaxare astronomica este cea de-a doua carte a sa si promite ca vor mai urma si altele la fel de interesante si de amuzante.   Spatiul cosmic face parte din Univers si este mediul prin care planetele, stelele si alte obiecte din Univers sunt conectate. Imagineaza-ti un ocean din nimic prin care plutesc insule, iar una din insule este planeta pe care te-ai nascut tu. Din pacate, inca nu putem inota in acest ocean, dar am facut o baie mica pana la Luna. A fost atat de incredibil incat pentru unii este de necrezut. Putem insa calatori prin Univers folosindu-ne de ceea ce cunoastem despre acesta si despre obiectele cosmice. Oricine trebuie sa treaca prin experienta emotionanta de a afla ca este un simplu om, aflat pe o planeta minuscula care se roteste in jurul unui soare banal. Ar trebui sa te simti bine ca asa stau lucrurile pentru ca faci parte din singura specie care poate intelege imensitatea Universului. - Autorul

Pe aceeași temă

Adrian Sonka,Oana Ispir

Robert Kolumban

Annamaria Gozzi,Monica Morini

Max Blecher

Adrian Sonka