Semnalul de alarma. De ce pandemia a scos la iveala slabiciunea Vestului si care ar fi remediile - John Micklewait, Adrian Wooldridge

Semnalul de alarma. De ce pandemia a scos la iveala slabiciunea Vestului si care ar fi remediile - John Micklewait, Adrian Wooldridge

Descriere

Criza provocată de pandemie se dovedeşte a fi un test pentru democraţiile occidentale – în timp ce unele arată că sînt capabile să-i facă faţă, multe altele înregistrează eşecuri. Pornind de la slăbiciunile guvernelor occidentale pe care pandemia de COVID-19 le-a scos în evidenţă, John Micklethwait şi Adrian Wooldridge fac o amplă analiză a decăderii Vestului în raport cu Estul asiatic. Începuturile acestui declin, ne arată autorii, trebuie căutate încă în anii 1960, odată cu degradarea a ceea ce anterior fusese o veritabilă artă a guvernării. De atunci incompetenţa şi corupţia unui aparat birocratic din ce în ce mai mare şi mai greoi au tot crescut, iar nemulţumirile cetăţenilor faţă de serviciile publice, în frunte cu sistemele de sănătate şi educaţie tot mai deficitare, s-au acumulat. În final, autorii schiţează un plan detaliat pentru o guvernare mai bună, în aşa fel încît liderii occidentali să poată face faţă cu mai mult succes provocărilor cu care se vor confrunta în viitor.„Cu inteligenţa şi spiritul de observaţie cu care ne-au obişnuit, John Micklethwait şi Adrian Wooldridge dau o nouă interpretare unei teme vechi: declinul Occidentului. Semnalul de alarmă arată că COVID-19 a scos la iveală nu numai neajunsurile unui preşedinte, ci şi degenerarea mult mai profundă a guvernării declanşată cu mult înainte de 2016. Oare pot SUA şi ce a mai rămas din «Occident» să-şi repare sistemele astfel încît să concureze cu alternativele din Asia de Est? O carte foarte interesantă despre consecinţele politice ale pandemiei.” (Niall Ferguson)„COVID-19 a fost un semnal de alarmă pentru Vest – mai ales pentru Statele Unite. Micklethwait şi Wooldridge oferă o analiză excelentă a eşecului Occidentului şi un program clar pentru viitor.” (Anne Applebaum)„O evaluare succintă şi convingătoare a disfuncţiilor guvernării occidentale.” (Publishers Weekly)„Un compendiu al istoriei politice moderne presărat cu afirmaţii radicale şi istorii revelatoare.” (The New York Times Book Review)
John Micklethwait, jurnalist britanic, a fost multă vreme redactor-şef la The Economist, iar în prezent este redactor-şef la Bloomberg News. A publicat mai multe cărţi împreună cu Adrian Wooldridge, între care The Right Nation: Conservative Power in America (2005), God Is Back: How the Global Revival of Faith Is Changing the World (2010) şi The Fourth Revolution: The Global Race to Reinvent the State (2015).
Adrian Wooldridge este editorialist la The Economist, de formaţie istoric, cu studii şi doctorat la Oxford. Este autor şi coautor al mai multor cărţi, între care Capitalism in America: An Economic History of the United States (împreună cu Alan Greenspan, 2019).

Pe aceeași temă

Jen Gunter

Dmitri Gluhovski,K'wan

Dmitri Gluhovski

Alberto Alesina,Francesco Giavazzi

Colleen Hoover,Colleen Hoover

John Micklewait