Preludiu sentimental. Editia 2020

Preludiu sentimental. Editia 2020

Autor
Editura
An publicare
2020
Nr. Pagini
260
ISBN
9786064611994

Descriere

Se cuvine sa aruncam o privire si asupra Schitelor si nuvelelor, publicate in buna parte in revistele vremii la inceputul anilor '30, stranse in volumul Halucinatii, in 1938.  
Unele sunt, in mod cert, fragmente din romanele O moarte care nu dovedeste nimic (Icoane la mormantul Irinei, Marcel, Obsesia unei moarte, Conversatii cu o moarta, Doua fete ale aceluiasi personagiu) si Ioana (Puiu) lasate deoparte, nu stim din ce motiv. Altele, cum ar fi Halucinatii, O zi glorioasa la Cernica, pot fi atasate tematic si stilistic prozelor din Parada dascalilor. Toate au o pregnanta nota autobiografica si, la nevoie, le putem socoti pagini din jurnalul autorului. De altfel, mai toate relateaza despre experientele prozatorului, inclusiv despre cele de ordin literar.  
Preludiu sentimental este, un jurnal de creatie, interesant pentru ca da amanunte despre modul lui Holban de a-si pregati scriitura. A pregati este sinonim, si in cazul lui, cu a se chinui. Chinul este si mai mare pentru ca prozatorul amesteca actul de a scrie cu incertitudinile Iui de ordin moral si psihologic. - Eugen Simion

Pe aceeași temă

Anton Holban