Cavalerii vazduhului

Cavalerii vazduhului

Descriere

Cavalerii vazduhului. Intamplari adevarate cu aviatori romani

...La invitatia domnului prof. univ. dr. Valeriu Avram, distinsul meu magistru, am acceptat sa scriu prefata lucrarii Cavalerii vazduhului. Intamplari adevarate cu aviatori romani, intrucat autorul este cunoscut pe plan national si european prin cele peste 70 de lucrari de specialitate publicate, precum si pentru numeroasele articole si studii aparute in reviste de prestigiu in SUA, Franta,Ungaria, Republica Moldova, fiind o autoritate stiintifica de prin rang in domeniul istoriei aviatiei, oferindu-mi posibilitatea sa-mi exprim sentimentele de pretuire fata de eroii acestei carti ale caror fapte de arme sunt inscrise la loc de cinste in Cartea de aur a istoriei aviatiei nationale.
Sa elaborezi o lucrare depre aviatie si aviatori este o incercare temerara, pandita de nenumarate capcane. Riscul este cu atat mai mare atunci cand cineva isi asuma raspunderea in a elabora o astfel de carte ca aceasta de fata. De ce si-a asumat istoricul scriitorul Valeriu Avram acest risc?
In primul rand ca si-a petrecut multi ani din viata in mijlocul aviatorilor, avand in familia sa cativa zburatori, cunoscandu-le aspiratiile, sentimentele, bucuriile si grijile.
Cartea prezinta sub o forma atragatoare momente importante din istoria aeronauticii nationale incepand cu baloanele captive, insistand asupra razboiului aerian romanesc dintre anii 1916-1919, subiect foarte putin studiat si cunoscut in tara noastra. Cred ca autorul a facut o alegere buna in tratarea unui astfel de subiect, realizand o lucrare de suflet, dar mai ales o captivanta impletire intre faptul istoric adevarat, probat de documente oficiale si literatura. Autorul a stiut sa selecteze, dupa o reteta personala, cele mai captivante momente destinate in primul tineretului, realizand o lucrare ce se va citi cu interes si placere. Aceasta se constituie ca un univers organic, ca o adevarata cronica a unei epoci de pionierat, bogata in lumini si nu lipsita de umbre, asupra careia lumea de azi trebuie sa se intoarca daca vrea-si trebuie, sa invete ceva.
Privite din afara, momentele prezentate in acesta carte arata caleidoscopic, in fond ele converg inspre o unitate de esenta, continand in ea forme de simtire artistica si de viziune scrutatoare asupra aeronauticii si viitorului sau. In aprecierile sale, dupa cum este cazul, autorul nu condamna sau elogiaza, ci prezinta cititorului faptul in sine asa cum s-a petrecut.
Cartea Cavalerii vazduhului. Intamplari adevarate cu aviatori romani este o lucrare limpede, calda, vrednica si dreapta simtire patriotica si are menirea de a contribui la educatia tineretului de astazi. Pentru ca, intr-adevar, tineretul roman are de invatat ceva din ea!... - [din Cuvant inainte] - General maior (r) dr. aviator Ion Stefan

Pe aceeași temă

Disney,Necunoscut

Misterele Piramidei Vol.1,Stanislas Grimler,Hélène Duchateau,Candice Roger

Jocurile Olimpice Vol.2,Stanislas Grimler,Hélène Duchateau,Candice Roger

Valeriu Avram