Bessarabiana

Bessarabiana

Autor
Editura
An publicare
2012
Nr. Pagini
343
ISBN
9789975433709

Descriere

Bessarabiana. Teritoriul dintre Prut si Nistru in cateva ipostaze istorice si reflectii istoriografice   Textul cartii este alcatuit din citeva grupuri de materiale vizind teme diferite, care pe parcursul anilor au constituit unele din principalele preocupari de cercetare ale autorului.

Cea mai mare parte a acestor materiale a fost publicata in anumite momente din trecut in variate editii, altele, scrise si ele la diferite etape, nu au putut, dintr-un motiv sau altul, vedea lumina tiparului. Desi se deosebesc foarte mult unele de altele, aceste grupuri din cite patru materiale (cu exceptia ultimului capitol al cartii, alcatuit dintr-un numar mai mare de recenzii si scurte analize istoriografice) tin de o singura tema: trecutul Basarabiei in momentele sale mai semnificative.

Ele sint dispuse in viziune diacronica, fara sa propuna insa o naratiune sintetica, in acelasi timp completa si concisa - nici in ceea ce priveste evolutia istorica de ansamblu a spatiului pruto-nistrean si nici macar a unor perioade aparte. Este vorba de studii speciale, completate uneori cu anumite texte documentare, care iau in dezbatere fenomene sau chestiuni referitoate la acele momente.

Pe aceeași temă

Ion Turcanu