Kit Arta de a calatori. 5 carti care te ajuta sa calatoresti
Descriere
Cel mai probabil va mai trece o perioada pana ne vom simti in largul nostru sa calatorim in orasele aglomerate, sa descoperim culturi, traditii si moduri noi de a vedea lumea. Cu toate acestea, prin lectura, avem ocazia de a calatori in orice punct al lumii din confortul casei noastre, ca, mai apoi, cand ne simtim pregatiti, sa sa ne facem bagajele si sa putem porni intr-o noua calatorie dincolo de spatiul imaginar. Prin acest kit cu 5 carti ne dorim sa pastram treaza dorinta cititorilor de a descoperi locuri noi, prin prisma experientelor antrenante traite de autorii nostri. Calatorie placuta! Kitul Arta de a calatori contine 5 carti carti care te ajuta sa calatoresti: • Pierdut in Nepal & Ladakh de Catalin Vrabie (291 pagini)
Un nou volum de calatorii, semnat Catalin Vrabie, in lumi ce-mi par la capatul lumii sau chiar din alta lume. Credincios rucsacului sau, ce l-a insotit pe culmile Elbrusului, in Muntii Caucaz si pierdut, apoi, prin Rusia, a colindat crestele Alpilor si vaile Californiei... Mont Blanc, Matterhorn, Dolomiti, El Capitan si alte provocari de genul asta din lumea larga... Deosebit de frumoasa, ca sa-l parafrazez pe autor. Am aflat din paginile cartilor anterioare cum s-a pierdut prin India si Iran, tari putin cunoscute, cel putin locuitorilor de la poale de Carpati. [...] De asta data la Kathmandu, dupa o escala in toridul Sharjah din Golful Persic unde era tinta privirilor fiind cam singurul european prin zona! La cei peste 190 de centimetri ai sai, greu de pitit printre ceilalti semeni. Cu o buna capacitate de comunicare, inca de la primul pas in Nepal se pierde pe la diverse adrese a noilor sai prieteni pasageri, facand ca voiajul sa fie mai placut si plin de tot soiul de surprize. Ne sunt strecurate permanent informatii din toate domeniile de activitate a nepalezilor, mai ales din viata lor privata. Remarca, cu umor, haosul din circulatia rutiera, lipsa curentului cate sase ore pe zi, orezul condimentat pana la cote lacrimogene, element perpetuu in alimentatia cotidiana, cat si ospitalitatea noilor cunostinte facute ad-hoc. Ascutitul simt al detaliului face ca povestirea calatoriei in Nepal sa curga alert, consemnata pe ore si minute, fara stridente, cu binevenite observatii usor malitioase la comoditatea romanilor in privinta amenajarii si exploatarii propriului teritoriu, al comportamentului public sau nervozitatea permanenta fata de calmul si comportarea nepalezilor, desi conditiile in trafic sunt aici extrem de vitrege. - prof. Sergiu Gabureac • Pierdut in Filipine de Catalin Vrabie (224 pagini)
Dotat cu busola, ceas de mana performant, aparat foto si cu putine bancnote, cu acei pesos necesari (dar care aveau, in schimb, imprimate simbolurile Filipinelor menite sa-i indemne pe calatori sa viziteze locurile turistice emblematice), Catalin Vrabie are o „gena” speciala care as numi-o, citandu-l pe autor, „trebuie sa stii sa vezi!”, iar „daca nu cunosti o tara, ai sansa sa te cunosti pe tine insuti; intotdeauna vei intalni un om dispus sa-ti vanda o speranta... Cumpar-o! Si incearca s-o pastrezi. In asta se ascunde arta calatorului”, conchide pragmatic realizatorul jurnalului de calatorie. Superb indemn! De asemenea, inzestrat cu multa fantezie din care traieste permanent, este si un om de actiune, fara astampar care investeste in plasmuiri, generate de calatorii, afirmand cu convingere ca „omul nu trebuie sa traiasca doar cu paine”. Iata ce marturiseste: „Mi-am pierdut o ora doar cu masa de pranz...” fiind cucerit de ceea ce a vazut pana atunci si remarca, cu incantare, ca, de pilda, vizitand Kayangan Lake, lacul cu „apa dulce, captiv intre stancile care formeaza insula Coron; pestisorii exotici, colorati, agresivi, pasnici...” – sunt fapte ce nu trebuie ratate dar care necesita timp. • Pierdut in India de Catalin Vrabie (167 pagini)
Citind, veti descoperi o tara a contrastelor de necrezut. In ciuda saraciei, de care am tot vorbit in paginile cartii, India ocupa locul al doilea, dupa Statele Unite, in Tehnologia Informatiilor (Conform National Geographic - Traveler. Un argument in plus ar putea fi si faptul ca in anul 2012 s-au implinit 25 de ani de rezervare computerizata a biletelor de tren, element tiparit cu mandrie pe fiecare dintre acestea.). Contrastele sunt evidente din primele momente pe care le petreci aici. Pe strada, in drumul de la aeroport spre hotel, poti vedea animalele de tractiune (boi, camile si chiar elefanti) alaturi de biciclete, ricse, motociclete si masini, unele din ele de lux. Femei imbracate in sari multicolore, care cara pe cap cosuri imense, trecand prin fata barbatilor care-si asteapta clientii fumand, langa ricsa. Cu o populatie care a crescut de la 350 milioane in 1947 la 1,2 miliarde in 2011, India nu poate fi altfel decat o tara a extremelor. - Catalin Vrabie
• Lumea in buzunar. Antreprenor, colectionez vize de Cristian Lica (166 pagini)
Cand am devenit antreprenor serios i-am invitat intr-un bar pe cei doi parteneri, si prieteni de-o viata, si am incercat sa ne punem ordine in vietile profesionale si in asteptari. Ne-am pus o intrebare simpla: ce dorim sa ne aduca acest proiect al afacerii de care tocmai ne apucasem? Personalitatile noastre sunt complementare: un pragmatic, un echilibrat si un visator. Raspunsurile au fost pe masura noastra: unul a vrut bani, altul imagine, iar eu am ales timp. Ei bine, eu sunt cel pragmatic. Si din aceasta cauza am ales timp. Si am beneficiat din plin de el. Trei este varianta optima de parteneri intr-o afacere: ai o treime din bani, dar si o treime de an libera. Am inteles ca investisem prea mult timp pentru a face bani, iar de acum trebuia sa-mi cumpar niste timp inapoi. Imi doream foarte mult sa calatoresc, iar acum aveam timp. Si de atunci am ajuns la 102 tari vizitate si niste mii de povesti ca cele din carte. Cand aud: „Ce mi-as dori sa pot calatori la fel ca tine!” eu stiu ca este un regret mai intai despre timp si abia apoi despre bani. Insa, oamenii sunt prea ocupati cu proiectul de maine ca sa-si dea seama. De ce sa faci un munte de bani daca stai pe loc intr-un oras urat, cu oameni deprimati, enervandu-te zilnic? Este mai usor sa calatoresti cand ai mult timp si putini bani, decat daca ai multi bani si putin timp. Poti face turul SUA cu aceiasi bani cu care poti sa te distrezi o saptamana la Las Vegas sau poti face turul Indiei cu banii pe diferenta de First Class catre Mumbai. Long trip inseamna uneori low budget, insa frustrarea unui short trip nu se rezolva complet cu un high budget. A doua vocatie profesionala ar fi turismul insa inca nu am gasit solutia de a face aceasta activitate profitabila si altfel decat emotional. - Cristian Lica • Vreau daune morale... dar nu de la seici de George Coca (162 pagini)
Cartea are doua parti, una de reflexii asupra vremurilor pe care le traim, iar cealalta niste impresii de calatorie din Emiratele Arabe Unite. Inainte de 1989 lumea aproape ca nici nu stia ce sunt daunele morale; toti acceptau viata asa cum era si nu ii trecea nimanui prin cap sa solicite daune morale. Astazi toata lumea vrea daune morale, incepand cu copilul de la scoala, pana la inaltii demnitari. O fi bine, o fi rau – Dumnezeu stie. Eu nu vreau daune morale pentru ce am patit in viata mea. Eu vreau sa le multumesc celor care mi-au provocat „asa-zisele daune morale”. In rest, prima parte este o parodie la trairile zilnice. Partea a doua cuprinde mici impresii din acea calatorie. Seicilor nu le-am cerut daune morale, pentru ca, desi sunt despoti, sunt luminati. Au realizat din desert o tara prospera. Stai si te gandesti cum altii pot, iar noi romanii, desi suntem „putrezi de bogati”, parca batem pasul pe loc. Pacat! Lectura placuta!