Evreii in Romania

Evreii in Romania

Editura
An publicare
2000
Nr. Pagini
200
ISBN
97399466131

Descriere

Evreii in Romania (secolele XVI-XX)

Publicarea unui studiu cu tema Evreii in Romania isi gaseste justificarea in constatarea ca, cel putin in trecut, acolo unde isi afirma prezenta fie si numai un singur evreu, automat isi facea aparitia o "problema evreiasca". Or cum in spatiul etnic romanesc au existat perioade in care prezenta evreilor a atins cote neegalate in celelalte tari europene, este firesc sa fi existat o "problema evreiasca" endemica, manifestata sub forma unor stari conflictuale, adeseori grave, intre populatia autohtona romaneasca si evreii venetici.
In fata acestor dezolante constatari, se impune cu necesitate intrebarea: Care este cauza dusmaniei de veacuri dintre evrei si "gentili", dar mai ales dintre evrei si crestini? Adevaratul raspuns transcende insa istoria. El are caracter metaistoric si rabinul. A. Cohen il formuleaza fara echivoc: "Populatia pamantului poate fi impartita intre Israel si celelalte natiuni luate in bloc. Israel este poporul ales: dogma capitala".
Pentru omul de bun-simt, preceptul Ex nihilo nihil ("Din nimic, nimic") este suficient sa-l fereasca de primejdia de a considera manifestarile etichetate drept "antisemite" ca rabufniri bezmetice, fara motivatie, ale tuturor "celorlalte natiuni luate in bloc", impotriva lui "Israel". In istorie, in masura in care aceasta este o stiinta, evenimentele au cauze, iar datoria istoricului este sa le scoata la iveala, explicand de ce faptele s-au produs intr-un anumit fel.
Este pozitia pe care am adoptat-o in studiul de fata. - Gabriel Constantinescu

Pe aceeași temă

Gabriel Constantinescu

Gabriela Constantinescu,Boris Singer,Gabriela Streinu Cercel,Costel Chites,Ioan Marinescu

Gabriela Constantinescu,Boris Singer,Gabriela Streinu Cercel,Costel Chites,Ioan Marinescu

Gabriela Constantinescu,Boris Singer,Gabriela Streinu Cercel,Costel Chites,Ioan Marinescu

Gabriela Streinu Cercel,Gabriela Constantinescu