Deliciul absolut - Gabriela Boerescu
Descriere
Povestea ciocolatei e una fascinanta. De fapt, ciocolata originara obtinuta pe platourile inalte mexicane, cu secole si milenii in urma, era atat de concentrata incat conchistadorii spanioli au scuipat primele doze, speriati de amaraciunea ei. Insusi Carol Quintul s-a strambat la prima inghititura de ciocolata neagra lichida: i s-a parut ca bautura avea un gust ca de medicament. Supranumita si „Hrana zeilor“, ciocolata nu a fost niciodata doar un simplu desert, aceasta deghizandu-se, in diverse culori, arome sau forme, in ingredientul care poate schimba total gustul unei mancari serioase. Pestele, carnea de vanat sau o friptura sanatoasa de porc isi redefinesc aromele sub atingerea matasoasa a sosului de ciocolata. Totusi, secretul unei mancari cu ciocolata reusite este ca savurosul ingredient sa adauge o nota enigmatica si o dulceata abia perceptibila aromei finale, dar in niciun caz sa-si tradeze prezenta. Avertisment: Toate retetele din aceasta carte contin o aluzie, un praf, un coltisor sau, cel mai probabil, bucati considerabile de ciocolata.