Pe urmele Neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga - Cornel Birsan


Autor:

Etichete:

Editura:
Librex Publishing - 2017 - 386 de pagini

ISBN:
9786068894515
BDCID:
00065096

Descriere

Stau cateodata si-mi aduc aminte ce vremi si ce oameni mai erau…. (Ion Creanga)
 
Asemeni povestilor si basmelor romanesti, am putea incepe cu binecunoscuta introducere a lor:  “a fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti! ” Ceea ce insa va vom istorisi, s-a petrecut aievea! (Cornel Birsan)
 
Cartea Pe urmele Neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga nu s-a dorit a fi doar o monografie a familiei Barsan, ci o istorie a Maramuresului secolelor XIV-XVI, mai putin cunoscuta de catre noi, unde personajele principale sunt: Dragos Voda si urmasii lui: Balc si Drag, Bogdan Voievodul Maramuresului si Intemeietorul Moldovei,  regii maghiari: Carol Robert de Anjou, Ludovic I de Anjou, Sigismund de Luxemburg si Matei Corvin, dar si domnitorii Tarilor Romane: Nicolae Alexandru Basarab si Stefan cel Mare. Intr-o apriga lupta a confirmarii identitatii de neam, a pastrarii pamanturilor mostenite din strabuni si a drepturilor valahice, a rezistentei impotriva abuzurilor oligarhiei maghiare si germane printre alte mari familii nobiliare din Maramures s-a aflat si familia Barsan de Sarasau si Campulung pe Tisa.
La inceputul secolului al XIV-lea, pe vremea cand Tara Romaneasca era in plina perioada a consolidarii “descalecatului”, in timpul domnitorilor Radu Negru Voda si Basarab cel Mare, iar in Moldova, cnezii si voievozii locali formau doar mici uniuni obstesti fara o conducere unitara, o treime din Maramuresul istoric era constituit ca Voievodat al Sarasaului si Campulungului pe Tisa, sub autoritatea Voievodului Codrea Barsan. La 1326, fratele acestuia, Stanislau Barsan devine, urmare meritelor sale militare, conducatorul unui puternic Cnezat al Stramturii, tinut aflat in vecinatatea Cuhei, unde Voievod era Bogdan, viitorul Domn Intemeietor al Moldovei. Ori toate acestea, in istoriile oficiale nu sunt scrise!
La sfarsitul lucrarii am acordat un interes deosebit prezentarii unor personalitati care au descins din neamul Barsanilor, precum: Ion Creanga, Ioan Mihaly de Apsa, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu, Agatha Barsescu, A. C. Cuza, Andrei Barseanu, Iuliu Maniu, Zaharia Barsan, Stefan Barsanescu si Marietta Sadova, supranumita “Madam Poesis”. (Autorul)

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.