Ai toata viata inainte

0 ( 0 )
AUTOR:
EDITURĂ:
AN EDIȚIE:
NR PAGINI:
176
ISBN:
9789733412205
BDCID:
00497455
• Autor distins cu Premiul Goncourt pentru literatura

Ai toata viata inainte - (Editia a II-a) este povestea lui Momo, spusa din perspectiva unui copil inteligent si precoce, prea devreme familiarizat cu adevarurile oamenilor mari.

In 1978, filmul La vie devant soi, cu Simone Signoret in rolul principal, a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain.    Momo a fost crescut de cand se stie de Madam Roza, o evreica batrana care „a fost candva femeie si nu i-a trecut de tot“, in apartamentul ei, laolalta cu alti copii pe care mamele lor nu-i pot pastra, dar nici nu vor sa-i lase in grija Asistentei Publice. Lumea lui Momo este un cartier parizian sarac in care traiesc de-a valma prostituate, travestiti, hoti de buzunare, comercianti marunti; o lume colorata, cu bune si rele, plina de abjectie, dar nu lipsita de umanitate si caldura, descrisa cu afectiune si umor de naratorul-copil. „Trebuie sa iubesti“ e concluzia acestei carti extraordinare, in aceeasi traducere de exceptie semnata de Laszlo Alexandru.

Romain Gary s-a nascut in 1924 la Vilnius, in Lituania, unde si-a petrecut prima parte a copilariei. In cel de-al Doilea Razboi Mondial a luptat alaturi de trupele franceze in Europa si in Africa de Nord, devenind apoi un diplomat si un scriitor de succes. Este cunoscut publicului roman pentru romanele Clar de femeie, Prima dragoste, ultima dragoste, Alint, dar mai cu seama pentru Ai toata viata inainte.   Gary a reusit sa insele vigilenta criticilor si a cititorilor, fiind singurul scriitor care a castigat Premiul Goncourt de doua ori. Dupa ce in 1956 a primit premiul pentru romanul Les racines du ciel (Radacinile cerului), Academia Goncourt i-a oferit din nou premiul, in 1975, pentru Ai toata viata inainte, publicat sub pseudonimul Emile Ajar. La decernarea premiilor, Gary a privit din sala cum nepotul sau, care s-a prezentat drept Ajar, a primit premiul. Semnul identitatii dintre Gary si Ajar a fost pus abia dupa ce scriitorul s-a sinucis, in decembrie 1980.

Carti Fictiune Carti Literatura Carti Beletristica Carti Literatură Universală

Comandă Cartea

Termeni și Condiții
Contact
Despre
© 2000 - 2021 bundecitit.ro - Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.
Parteneri: Zippit