Coco Chanel

Coco Chanel

Descriere

Misterioasa pentru apropiati, inversunata sa stearga orice urma a trecutului, a originilor ei, a familiei insesi, Gabrielle Chanel a fost de-a lungul intregii existente o femeie in afara tiparelor, o persoana in afara normelor intr-o societate conformista, si poate ca nu trebuie sa cautam altundeva secretul prodigioasei ei reusite.
Urmand itinerariul invers celui care o condusese spre Elle, Adrienne, roman caruia celebra creatoare de moda i-a fost inspiratoare si nu model, Edmonde Charles-Roux a fost nevoita sa faca ordine si curatenie intr-o intreaga viata de minciuni sau de marturisiri subtil travestite. Pentru a ne-o arata pe fetita unor negustori ambulanti din Cevennes, nascuta din intamplare la Saumur; pe orfana uitata intr-o manastire din Corrsze; pe mica eleva interna la calugaritele din Moulins, care avea sa devina curand figuranta intr-un local de noapte frecventat de garnizoana; pe tanara eleganta afectata pe scena la Vichy, angajata mai apoi ca sa ofere apa minerala celor veniti la cura; pe cea careia numerosii prieteni ii dadeau inca de cand avea douazeci de ani porecla Coco. Nelegitima, fireste in sensul echivoc si proustian al termenului, dar mereu marginala, independenta, ambitioasa si deja sigura de destinul ei iesit din comun. Nu prea exista oameni celebri, barbati si femei, care sa nu o fi cunoscut, astfel ca viata ei se confunda cu istoria perioadei interbelice. Cocteau, Picasso, Max Jacob, Reverdy, Misia Sert, prietena dintotdeauna, Diaghilev, Stravinski, apar cu totii in paginile cartii, caci au fost martori intimi ai acestei aventuri extraordinare.
  Edmonde Charles-Roux povesteste viata unei femei unice, trasand totodata cronica a saptezeci de ani ai secolului XX. Acest portret al unei celebre necunoscute constituie mult mai mult decat un portret: reprezinta epopeea unui roman trait si a unei existente romanesti.

Pe aceeași temă

Edmonde Charles Roux

Edmonde Charles Roux

Necunoscut

Edmonde Charles Roux

Chiara Pasqualetti Johnson

Justine Picardie

Edmonde Charles Roux