Tantarul

Tantarul

Descriere

O lucrare inedită de nonficțiune narativă ce ne pune la dispoziție o perspectivă dramatică și cu totul nouă asupra istoriei omenirii, dovedind cum, de-a lungul a mii de ani, țânțarul a fost cea mai puternică forță care a determinat soarta lumii.
De ce a fost ginul tonic cocktailul preferat de coloniștii englezi din India și Africa? Cui ar trebui să-i mulțumească Starbucks pentru răspândirea sa globală? Ce a pus capăt Cruciadelor? De ce și-a cedat Scoția suveranitatea în favoarea Angliei? Care a fost arma secretă a lui George Washington în timpul Revoluției Americane?

Răspunsul la toate aceste întrebări – și la multe altele – este țânțarul.

Țânțarul a deviat destinele unor imperii și națiuni, a năruit și a distrus economii și a decis rezultatul unor războaie importante, ucigând până acum aproape jumătate din umanitate – un număr estimativ de 52 de miliarde de oameni din totalul de 108 miliarde care au viețuit de-a lungul existenței noastre relativ scurte. Fiind cel mai puternic vector de exterminare pe care l-a cunoscut vreodată omenirea, țânțarul și seria sa de flageluri devastatoare – printre care malarie, West Nile, Zika, febră denga și febră galbenă – au jucat un rol mai important în modelarea istoriei noastre decât orice altă creatură vie cu care împărțim acest sat global.

Imaginează-ți o clipă cum ar fi lumea fără țânțarii ucigași – de fapt, fără niciun fel de țânțari. Istoria și lumea pe care le cunoaștem sau credem că le cunoaștem ar fi complet diferite, de nerecunoscut. Scrisă într-un stil narativ cursiv și având la bază o perspectivă surprinzătoare, Țânțarul este o extraordinară saga despre dominația acestei insecte de-a lungul istoriei umanității și despre incredibilul său impact asupra ordinii lumii moderne în care trăim.

Suntem în război cu ȚÂNȚARUL.De-a lungul secolelor, de la evoluția noastră ancestrală ca hominizi ai Africii și până în prezent, am fost blocați într-o luptă fără seamăn, pe viață și pe moarte, cu această insectă deloc simplistă care este țânțarul. În această luptă nedreaptă pentru supraviețuire și în contextul acestui dezechilibru de putere, istoric vorbind, n-am avut nicio șansă. Prin adaptare evoluționistă, perseverentul nostru dușman de moarte s-a sustras în mod repetat eforturilor noastre de exterminare, continuând să se hrănească cu ardoare și, neînfrânt, să-și instaureze domnia groazei. Ca vector fără egal în transmiterea bolilor, țânțarul a transformat peisajul istoriei și civilizației noastre și rămâne un distrugător de lumi, precum și proeminentul și distinsul ucigaș global al omenirii.Războiul nostru cu țânțarul este războiul lumii.Dr. TIMOTHY C. WINEGARD deține titlul de doctor în istorie, obținut la Universitatea Oxford.Este profesor de istorie și științe politice la Colorado Mesa University din Grand Junction și antrenor principal al echipei universitare de hochei. Dr. Winegard a fost ofițer în forțele armate canadiene și britanice, a avut apariții în rețeaua TV C-SPAN, în dezbateri televizate și în documentare. Este un autor de nivel internațional, având publicate alte patru cărți din domeniul istoriei militare și al studiilor indigene.

Pe aceeași temă