Explorez, Aplic, Rezolv! Culegere de probleme, teste si resurse pentru portofoliu, clasa a VII-a, partea a II-a

Explorez, Aplic, Rezolv! Culegere de probleme, teste si resurse pentru portofoliu, clasa a VII-a, partea a II-a

Descriere

Culegerea de probleme de matematica Explorez, Aplic, Rezolv! din colectia Carte Activa parcurge foaie cu foaie, ora de ora, toata materia din programa de matematica a clasei a VII-a si poate fi folosita ca manual. Aceasta culegere, folosita chiar si la ore, ofera elevilor si profesorilor materialul necesar exersarii si evaluarii prin teste scurte (de 10-15 minute), dar esentiale pentru a verifica nivelul la care acestia au inteles lectia. Astfel, culegerea reuseste sa fie cel mai eficient instrument de predare-invatare-evaluare, elevii ajungand sa exerseze, sa-si verifice si sa-si dezvolte aproape concomitent competentele prevazute de programa scolara.   Culegerea de probleme, teste de evaluare si resurse pentru portofoliu a fost construita pornind de la programa scolara pentru clasa a VII-a care a intrat in vigoare incepand cu anul scolar 2018-2019 si este structurata in unitati de invatare. Fiecare unitate de invatare contine o serie de elemente constructive ce permit elevului sa avanseze in ritmul propriu, sa se autoevalueze si sa-si inregistreze evolutia sa in invatare. Mai precis: • problemele propuse la fiecare lectie sunt grupate pe 4 niveluri de dificultate; • la fiecare lectie, sunt propuse 2 sau 4 probe de verificare (depinzand de faptul ca lectia este alocata pe una sau doua ore de predare), cu niveluri de dificultate diferite; profesorul are posibilitatea sa afle astfel, in timp real, in ce masura elevii au inteles conceptele nou predate; • fiecare unitate de invatare contine un exemplu de redactare (o problema rezolvata, insotita de sfaturi privind redactarea acesteia), un text ce prezinta elemente de istoria matematicii, precum si probleme recapitulative; • la finalul unitatilor de invatare apar doua teste de evaluare sumativa, precum si o fisa de portofoliu; • rezultatele obtinute de elevi la probele si testele de evaluare pot fi inregistrate in graficele aflate la sfarsitul cartii, dand posibilitate elevului si profesorului sa observe evolutia pe parcursul intregului semestru.
Fisele ce contin probele si testele de evaluare pot fi detasate. In acest fel, oferim profesorului posibilitatea sa evalueze sistematic raspunsurile elevilor, prin corectarea prin sondaj a 4-5 lucrari. Datorita acestui feedback continuu, elevii sunt orientati sa valorifice mai bine timpul petrecut in scoala.   Cartea activa ajuta elevii sa avanseze in ritmul propriu si sa inteleaga ca matematica este un joc interesant, accesibil si util in viata de zi cu zi. Problemele abordeaza tematici variate, conectate la actiuni si contexte practice adecvate pentru elevii de clasa a VII-a, stimuleaza gandirea si initiativa copiilor si valorizeaza atitudini pozitive.

Autori: M. Singer, C. Voica, S. Borodi, C. Avganti, C. Moisa, Maria Popescu, Adrian Florea, Emilia Iancu, Vlad Copil, Ariana Vacaretu, Vicentiu Rusu

Pe aceeași temă

Mihaela Singer