Institutii politice. Editia 4

Institutii politice. Editia 4

Editura
An publicare
2020
Nr. Pagini
336
ISBN
9786061810291

Descriere

Institutiile politice sunt institutii prin intermediul carora se exercita puterea statala, acestea reprezentand forme prin care se exteriorizeaza puterea politica. Ceea ce determina natura institutiilor politice este capacitatea acestora de a folosi puterea pentru realizarea unui interes general. In lipsa institutiilor politice puterea se exercita conjunctural, arbitrar si uneori conflictual, de catre indivizi. Adevarata natura a institutiilor politice consta in locul pe care acestea il acorda legii, garantiilor de echitate si libertate care ocrotesc viata si interesele cetatenilor.   Fundament juridic: Una dintre institutiile politice este statul ca instrument social organizat, iar o alta institutie politica este reprezentata de partide care, detinand dreptul de conducere a statului, pot transpune in practica programul de actiune propriu. Or, o parte semnificativa a acestei lucrari are in vedere exact analiza modului de organizare si functionare a statului si a partidelor politice. Din multitudinea institutiilor politice care sunt in acelasi timp si institutii juridice, fac parte si institutiile fundamentale ale statului: Parlamentul, Seful de stat, Guvernul si Curtea Constitutionala. Toate aceste institutii reprezinta organe imputernicite de popor cu exercitiul functiei publice, iar de buna functionare a lor depinde gradul de democratizare a unei societati. Intreg acest sistem institutional si raportul dintre principalii actori politici statali fac obiectul de studiu al cursului de fata, autorul utilizand urmatoarele metode: analitica, istorica si comparativa in descrierea modului de functionare a institutiilor fundamentale ale statului.   Necesitatea unei noi editii a cursului a fost impusa de evolutia legislatiei in domeniu si de acumularile doctrinare, dar si de evolutia si dinamica modificarilor survenite in sistemul de guvernamant actual. Lucrarea este redactata in asa fel incat ea sa  reprezinte si o sursa importanta de informatie pentru cei interesati de fenomenul constitutionalismului si al institutiilor constitutionale, in ansamblu, abordand institutiile politice nu doar din perspectiva teoretica, ci si din perspectiva practica, tinand cont de experienta pe care autorul a acumulat-o pana in prezent datorita functiilor publice detinute.   Din cuprins: - continutul lucrarii este realizat si structurat respectand standardele europene privind invatarea: obiective de invatare, rezumat si bibliografie prezentate distinct in fiecare capitol; - problemele fundamentale legate de modul de organizare si functionare a partidelor politice; - sistemului electoral; - referendumul; - organizarea administrativa a teritoriului; - autoritatea judecatoreasca.
Puncte forte: - abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura; - toate institutiile juridice ale institutiilor politice sunt examinate si analizate in contextul jurisprudentei jurisdictiilor constitutionale romane si ale altor state; - conceptele juridice intr-o abordare moderna si foarte actuala, analizand  teoria statului si principalele institutii ale sale, cu accent deosebit pe institutiile statale romanesti; - principalele institutii politice si constitutionale ale statului, precum Parlamentul, Seful statului si Guvernul, dar si alte institutii adiacente acestora, ca partidele politice sau sistemul electoral sunt tratate din perspectiva activitatii lor practice de zi cu zi; - notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic; - ample referinte bibliografice la finalul fiecarui capitol.
  Stefan Deaconu este profesor univ. dr. si indrumator de doctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; avocat in Baroul Bucuresti; arbitru si presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Pe aceeași temă

Stefan Deaconu