Eugeniu Coseriu. Pagini de exegeza si de reconstructie biografica
Descriere
Acest volum se bazeaza pe un dialog intre Johannes Kabatek si Eugeniu Coseriu care se realizeaza, mai intai, printr-un interviu realizat de discipol maestrului ("Alteritate, toleranta si masochism"), unde se pune accent pe conceptul de corectitudine idiomatica. In cele ce urmeaza, Johannes Kabatek descrie opera si persoana lui Coseriu bazandu-se pe trei caracteristici care-l defineau pe lingvistul roman (memorie, logica si putere de munca). Iar in cele din urma, plecand de la edificiul coserian, ii dezvolta ideile si ajunge la texte precum cel despre intuitie si empirism sau la manifestul despre Slow linguistics, un text fundamental pentru lingvistica contemporana, care ar trebui sa fie un ghid pentru orice student si cercetator.
Prin aparitia acestui volum lingvistii romani vor cunoaste nu doar mai bine opera si ideile coseriene, ci vor putea intra in contact cu ideile dezvoltate de unul dintre cei mai importanti discipoli coserieni, Johannes Kabatek, cel care se ocupa de Arhiva "Eugeniu Coseriu" din Tubingen.
Din cuprins: - Eugeniu Coseriu: Memorie, logica si putere de munca - Eugeniu Coseriu in Montevideo: reconstructia unei epoci - Interviu cu Olaf Blixen despre Eugeniu Coseriu si activitatea acestuia in Montevideo - Interviu cu Johannes Kabatek: "Voi continua sa ma ocup de mostenirea lui Coseriu" - Determinare si cadru: dupa 60 de ani - Traditie si inovatie: lingvistica moderna de la Saussure pana in secolul al XXI-lea - Intuitie si empirism - Slow linguistics - un manifest - Joao de Barros si Antonio Nebrija (plecand de la notitele lui Eugeniu Coseriu)