Contabilitate bancara. Note de curs

Contabilitate bancara. Note de curs

An publicare
2020
Nr. Pagini
252
ISBN
9786062611552

Descriere

Aceasta carte se adreseaza celor care doresc sa inteleaga contabilitatea bancara, celor care au nevoie de o baza pentru a putea deslusi mecanismele unui management bancar performant, dar si celor pentru care contabilitatea este un hobby.
In urma cu treizeci, patruzeci de ani, operatiunile bancare erau inconjurate de o aura de mister, iar in zilele noastre, publicul larg si mass - media incearca sa descifreze mecanismele, cauzele si efectele proceselor monetare si rolul bancilor in angrenajul economic.
Activitatea bancilor este o componenta importanta a economiei mondiale si a inceput sa devina din ce in ce mai transparenta.
Domeniul financiar-bancar presupune cunostinte aprofundate de macro si microeconomie, contabilitate, matematica, statistica, management, marketing, informatica (in sensul cel mai larg al termenului).
Aceasta carte se adreseaza in primul rand studentilor din sectiile de finante, banci, contabilitate, dar si celor care vor sa inteleaga contabilitatea bancara.
Intelegerea contabilitatii operatiunilor bancare presupune cunoasterea acestora si de aceea se recomanda asimilarea de cunostinte referitoare la moneda, credite (categorii, dobanzi, comisioane, grafice de rambursare, etc.), depozite (categorii, dobanzi, comisioane, etc.), titluri, mijloace de plata scripturale si electronice, procesele de compensare/decontare.
Cartile si autorii citati, ca si alte lucrari in domeniu pot fi extrem de valoroase in descifrarea anumitor aspecte.
Lucrarea este conceputa printr-o imbinare aspectelor teoretice si practice, urmarind tratarea aspectelor referitoare la organizarea contabilitatii institutiilor de credit, decontarile inter si intrabancare si operatiunile de trezorerie, iar aplicatiile prezinta succesiunea logica a  modului de derulare si inregistrare a operatiunilor, cu exemplificari concrete.
Planul de conturi este o resursa, iar o parte din timpul alocat studiului trebuie sa aiba in vedere intelegerea alcatuirii acestuia si identificarea corecta a conturilor aferente fiecarei operatiuni.
Capitolele au fost ordonate de la simplu la complex, iar pentru intelegerea problematicii, in acest caz am structurat lucrarea in 10 capitole, astfel:
Capitolul 1. Aspecte teoretice ale organizarii contabilitatii bancare;
Capitolul 2. Contabilitatea capitalurilor proprii si asimilate;
Capitolul 3. Contabilitatea activelor imobilizate;
Capitolul 4. Contabilitatea operatiunilor de trezorerie si interbancare;
Capitolul 5. Contabilitatea operatiunilor cu clientela;
Capitolul 6. Contabilitatea operatiunilor cu titluri;
Capitolul 7. Contabilitatea operatiunilor diverse;
Capitolul 8. Contabilitatea cheltuielilor si veniturilor bancare;
Capitolul 9. Contabilitatea operatiunilor in valuta;
Capitolul 10. Operatiuni in afara bilantului. - Autoarea

Pe aceeași temă

Luminita Jalba