Piata veche - Ioan Gh. Tofan

Piata veche - Ioan Gh. Tofan

Editura
An publicare
2020
Nr. Pagini
448
ISBN
9786064902771

Descriere

Ioan Gh. Tofan s-a născut pe 23 septembrie 1945, în comuna Jorăști, județul Galați.
Absolvent al Școlii de Ofi țeri Fluviali, 1972, lucrează ca ofițer fluvial, căpitan fluvial
și pilot de Dunăre maritimă. Romanul Piața veche, publicat în 2013, primește în 2014 Premiul Revistei „Dunărea de Jos” și Premiul al II-lea la Concursul organizat de Festivalul Național de Creație „Vrancea literară”.
Volumul de povestiri Viață de pilot a luat, în 2016, Premiul de excelență al Clubului Amiralilor din Constanța. Romanul Pe malul d lut al fluviului a luat, în 2019, Premiul al II-lea al Festivalului Național de Creație „Vrancea literară” și Premiul de excelență „Comandor Eugeniu Botez/Jean Bart“ al Clubului Amiralilor din Constanța.
„Ioan Gh.Tofan știe de la Dostoievski că „amintirile pregnante, care exercită asupra omului infl uența cea mai puternică, sunt întotdeauna cele din copilărie”!
Fără a fi (mai deloc) dostoievskian, dragostea sa pentru literatură lasă urme bune. Intr-un fel, chiar este surprinzător. (...) A lăsat vinul cel bun pentru la urmă, ceea ce, pentru cunoscători, nu poate fi decât de bine. Literatura, când este literatură, are acest har: până la învierea promisă, provoacă „mici învieri” pentru bucuria reîntâlnirilor aproape metafizice!
La lumina felinarelor aprinse de puștii ce se jucau (cândva) în preajma Bisericii Precista, felinare confecționate din pepeni verzi scobiți și crestați cu bricegele, o lume specială a gălățenilor, a celor care-și iubesc trecutul, renaște când te aștepți mai puțin.” (a.g.secară)

Pe aceeași temă