Pamantul fagaduintei
Descriere
Memoriile prezidentiale ale lui Barack Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite, vor fi publicate in doua volume. Primul din ele, intitulat Pamantul fagaduintei, e programat sa fie publicat la nivel international marti, 17 noiembrie 2020, si va aparea simultan in 25 de limbi.
Intr-un stil original, Barack Obama istoriseste in Pamantul fagaduintei povestea odiseei sale neverosimile de la un tanar aflat in cautarea propriei identitati la liderul lumii libere, descriind prin amanunte deosebit de intime atat educatia sa politica, cat si momentele cruciale din primul mandat al presedintiei sale istorice - o perioada de framantari si de transformari profunde.
Obama relateaza de o maniera emotionanta si foarte personala cum s-au scris pagini intregi de istorie si ii poarta pe cititori intr-o calatorie irezistibila, pornind de la cele mai timpurii ambitii politice ale sale, la victoria in prima runda din alegeri in Iowa, care a reprezentat un punct de cotitura si care a demonstrat forta activismului la firul ierbii, pana la noaptea istorica din 4 noiembrie 2008, cand a fost ales al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul afro-american care ocupa cea mai inalta functie in stat.
Reflectand la perioada in care a fost presedinte, ne prezinta atat o analiza unica si minutioasa a influentei uluitoare si a limitelor puterilor prezidentiale, cat si o intelegere remarcabila a dinamicii politicii partizane din SUA si a diplomatiei internationale.
Obama aduce cititorii inauntrul Biroului Oval si in Sala situatiilor speciale si ii poarta prin Moscova, Cairo, Beijing si prin alte astfel de locuri indepartate. Suntem martorii intimi ai gandurilor sale in timp ce-si formeaza cabinetul, se lupta cu o criza economica globala, il evalueaza pe Vladimir Putin, urneste muntii din loc ca sa se asigure ca Legea serviciilor medicale va fi adoptata, isi infrunta generalii cu privire la strategia Statelor Unite in Afghanistan, abordeaza reforma de pe Wall Street, gestioneaza situatia iscata de incidentul devastator de la Deepwater Horizon si autorizeaza Operatiunea Neptune's Spear, care duce la moartea lui Osama bin Laden.
Pamantul fagaduintei este o relatare deosebit de intima si de introspectiva - povestea unui om care a pus pariu cu istoria, credinta unui organizator al comunitatii, testata pe scena mondiala. Obama vorbeste cu franchete despre cum a impacat candidatura la fotoliul prezidential ca afro-american in care isi pusese sperantele o generatie imbarbatata de mesaje de "speranta si schimbare", cu provocarile de ordin moral pe care le presupun deciziile de mare miza ce trebuie luate. Relateaza in mod deschis despre fortele care i s-au opus atat in tara cat si in strainatate, despre impactul pe care traiul la Casa Alba l-a avut asupra sotiei si a fiicelor sale, si nu-i este teama sa-si dezvaluie indoielile de sine si dezamagirile.
Cu toate acestea, pastreaza credinta nestramutata in ideea ca e intotdeauna loc pentru progres in maretul si perpetuul experiment american.
Dupa cum spune presedintele Obama, "Nimic nu se compara cu sentimentul pe care-l ai cand termini de scris o carte si sunt mandru de aceasta pe care tocmai am finalizat-o. Mi-am petrecut ultimii cativa ani reflectand asupra presedintiei mele, iar in Pamantul fagaduintei am incercat sa redau cu sinceritate povestea campaniei mele prezidentiale si timpul in care am fost in functie: evenimentele-cheie si oamenii care au stat la baza lor; parerea mea despre lucrurile care mi-au iesit si greselile pe care le-am facut; si fortele de ordin politic, economic si cultural cu care echipa mea si cu mine ne-am confruntat atunci - si cu care, ca natiune, inca avem de-a face. De asemenea, am incercat sa redau cititorilor calatoria intima pe care Michelle si cu mine am facut-o in acei ani, cu toate momentele abisale si cele inaltatoare.
Si in cele din urma, in aceste vremuri in care America trece prin niste momente decisive atat de semnificative, cartea ofera cateva dintre parerile generale pe care le am despre cum putem sa vindecam diviziunile din tara noastra de-acum incolo si cum sa facem ca democratia sa fie in folosul tuturor - o sarcina care nu va depinde de un anume presedinte, ci de noi toti, ca cetateni implicati. Dincolo de a fi o lectura placuta si informativa, sper mai mult decat orice ca aceasta carte sa inspire tinerii din toate colturile tarii - si ale lumii - sa preia stafeta, sa-si faca vocea auzita si sa intreprinda tot ce tine de ei ca sa schimbe lumea in bine." Barack Obama a fost cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, ales in noiembrie 2008, si a ocupat aceasta functie vreme de doua mandate. Este autorul a doua bestsellere New York Times, Dreams from My Father si The Audacity of Hope, si laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2009. Locuieste in Washington D.C. cu sotia lui, Michelle. Au doua fiice, Malia and Sasha.
Fragment din cartea "Pamantul fagaduintei" de Barack Obama
"De ce sa le dai satisfactie? mi-a spus el. Doar e clar ca vei castiga.
Nimic de zis. Dar am fost mai greu de convins sa tac si cand aceleasi comentarii au aparut la adresa sotiei mele.
Inca din Iowa, Michelle a stralucit in turneele electorale. Pentru ca fetele mergeau la scoala, aparitiile ei s-au rezumat la cateva curse mai stranse si ma insotea numai in weekenduri, dar oriunde aparea era amuzanta, captivanta, profunda si sincera. Le-a vorbit oamenilor despre ce insemna sa gasesti un echilibru intre educatia copiilor si indatoririle de la serviciu si de acasa. A descris valorile care-i fusesera insuflate de mic copil, a vorbit despre faptul ca tatal ei nu lipsise niciodata de la serviciu in ciuda faptului ca suferea de scleroza in placi, despre cat de importanta fusese educatia pentru mama ei, despre lipsurile materiale si prezenta constanta a afectiunii in familia ei. Era ca o poveste inspirata de filmul Leave It to Beaver (Lasati totul in seama lui Beaver). Socrii mei erau intruchiparea gusturilor si aspiratiilor profund americane. Nu cunosteam pe nimeni mai modern decat Michelle, care prefera oricand un burger cu cartofi prajiti si savura dupa-amiezele de sambata petrecute la mall.
Cu toate acestea, potrivit unor comentatori, Michelle era... diferita si nu avea stofa de Prima Doamna.
Parea vesnic furioasa, spuneau ei. Un segment din programul de stiri Fox News a descris-o prin sintagma mama copiilor lui Obama.
Si nu ma refer aici doar la presa conservatoare. Jurnalista Maureen Dowd de la New York Times a scris un articol prin care sugera ca atunci cand vorbea despre mine, in adresarile ei, Michelle ma descria ca pe un tatic neindemanatic care lasa painea sa se mucegaiasca in bucatarie si-si arunca hainele murdare peste tot (cu scopul de a-si amuza publicul), insa asta nu ma punea deloc intr-o lumina mai umana, ci nu facea decat sa ma emasculeze, afectandu-mi sansele la presedintie."