Manastirea Vacaresti din Bucuresti

Manastirea Vacaresti din Bucuresti

Editura
An publicare
2012
Nr. Pagini
504
ISBN
6422839002217
Categorii

Descriere

Lucrarea urmărește recuperarea istoriei culturale și religioase a Mănăstirii Văcărești, ctitorie voievodală a domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat. Una dintre cele mai reprezentative creații arhitecturale medievale din Țara Românească, monument de o excepțională valoare istorică și artistică, Mănăstirea Văcărești a fost, și a rămas în memoria Bisericii noastre, dar și a credincioșilor ei, unul dintre cele mai limpezi repere ale Ortodoxiei agresate de ateismul demolator al regimului comunist din România anilor ’80 ai secolului trecut.
În paginile acestei lucrări monografice se încearcă o reconstituire fundamentată documentar a ceea ce a însemnat pentru cultura și spiritualitatea românească ortodoxă marea și importanta ctitorie a Mavrocordaților, salvându-se astfel din uitare și ignoranță un capitol luminos al istoriei noastre bisericești. În acest sens, demersul autorului, acela de a readuce în actualitatea cercetărilor Mănăstirea Văcărești, demolată în anul 1986 din ordin dictatorial, era unul necesar, iar materializarea sa într-o lucrare consacrată unuia dintre monumentele bisericești cu valoare de simbol este cu adevărat binevenită.
Lucrarea este structurată în șase secțiuni de fond, fiecare dintre acestea desfășurându-se în mai multe subcapitole, al căror scop îl constituie analizarea amănunțită a temei centrale. Există și o parte anexă a lucrării, care alcătuiește o secțiune documentară extinsă. Pe parcursul întregii lucrări, autorul realizează o riguroasă analiză monografică a Mănăstirii Văcărești pe patru planuri esențiale: istoric, artistic, administrativ și cultural.

Pe aceeași temă