Cartea oamenilor
Descriere
O istorie fluenta, experta si adesea surprinzatoare, care evidentiaza faptul ca niciun comportament nu ne deosebeste de alte animale – si totusi ramanem o specie unica. - Kirkus Review O abordare proaspata a istoriei complexe a vietii pe Pamant, care ne schimba cu totul perspectiva. - Publishers Weekly Antrenanta, accesibila, foarte recomandabila. - Library Journal Aceasta carte savuroasa si incantatoare va va schimba felul in care va priviti pe voi si locul vostru in natura. - Ed Yong, autorul cartii Cuprind multimi Adam Rutherford este un povestitor iscusit. Cartea oamenilor este plina pana la refuz de istorisiri interesante, rasturnari de situatie imprevizibile si descoperiri stiintifice de ultima ora. - Hannah Fry, autoarea cartii Hello World Fermecatoare, fascinanta si plina de informatii. Am aflat mai multe despre biologie din aceasta carte scurta decat din anii de cursuri de profil din invatamant. Adam Rutherford are talentul sa transforme chestiunile complexe in idei usor de inteles si totodata amuzante. - Peter Frankopan, autorul cartii The Silk Roads O carte superba, plina de compasiune, care exploreaza nu doar natura umana, ci si conditia umana. - Angela Saini, autoarea cartii Inferior Daca invatatura este ceea ce-i face speciali pe oameni, atunci Adam Rutherford este un supraom. - Kate Fox, codirectorul Social Issues Research Institute Antrenanta si binecuvantat de succinta… un omagiu plin de substanta adus speciei noastre. - The Guardian
Teoria evolutiei a stabilit de foarte multa vreme ca oamenii sunt animale: Homo sapiens modern este o primata care are un stramos comun cu alte primate mari si cu maimutele. Genomul nostru este identic in proportie de 98% cu cel al cimpanzeilor. Si totusi ne place sa credem ca suntem exceptionali. Suntem oare? In acest expozeu original si incitant al istoriei vietii, Adam Rutherford exploreaza paradoxul profund al „omului animal”. Cautand raspunsuri pe intreaga intindere a regnului animal, el descopera ca multe aspecte candva considerate exclusiv umane nu sunt deloc asa: in Australia, rapitoarele au fost vazute pornind focuri pentru a impinge spre ele prada; in Zambia, o femela cimpanzeu botezata Julie a initiat o „moda” cu un fir de iarba infipt intr-o ureche. Nu suntem singura specie care comunica, foloseste unelte sau face sex in alte scopuri decat procrearea. Dar am dezvoltat o cultura mult mai complexa decat toate celelalte pe care le putem observa. Cum s-a intamplat asa ceva – si ce spune asta despre noi?
Cartea oamenilor este o noua istorie evolutiva – o sinteza a celor mai recente cercetari din domeniul geneticii, sexului, migratiei si multor altor aspecte de maxim interes. Ea ne arata de ce suntem indubitabil animale – si de asemenea de ce suntem realmente extraordinari.