Ghid de iconografie bizantina
Descriere
Sfintele icoane sunt pline de lumina lui Hristos, iar creștinul ortodox care le privește și le venerează cu credință, în simplitatea inimii, se umple de această lumină binecuvântată. Noi, creștinii, recunoaștem acest adevăr. De aceea nu obosim niciodată privind sfintele icoane, stând la rugăciune înaintea lor ca și cum am fi chiar în prezența persoanelor zugrăvite în ele.
Pentru cel ce nu este creștin, lumina aceasta lină și plină de bucurie nu este sesizabilă. După cum ne spune Mântuitorul în Evanghelie, având ochi nu poate să vadă. Omul lumesc percepe în icoane culorile, formele, arta, cultura. Poate aprecia abilitatea artistică a iconarului și va plăti un preț pentru „atmosfera” sau „starea” pe care icoana o creează, însă dimensiunea interioară, ascunsă, îi scapă. Sfintele icoane sunt pentru creștini un ospăț duhovnicesc, o sărbătoare a privirii și a inimii.
Cartea de față tratează, în modul cel mai cuprinzător și sistematic, tematica iconografiei bizantine, abordând multe principii și învățături, ca de pildă: arhetipuri, frontalitate, caracter hieratic, perspectivă inversă și psihologică, atemporalitate etc.
Se poate spune, pe drept cuvânt, că această lucrare este un manual de iconografie ortodoxă pentru iconar și laic, pentru cel credincios, pentru student și pentru orice prieten al icoanelor.