Nicolae Sulac: Rapsod al plaiului moldav
Descriere
Ideea elaborarii si editarii acestei carti are peste un deceniu. Regretatul maestru Dumitru Blajinu, coautorul carlli, a insistat, pe parcursul vietii, sa publicam partitfile cantecelor din repertoriul lui Nicolae Sulac. Ani la rand, cu multa migala, am identificat din arhivele Radio si TV, din Arhiva de Stat, de la interpreti, prieteni si amatori de foldor, din arhivele personale ale cantaretului si ale coautorilor cartii inregistrari audio si video cu vocea lui Nicolae Sulac. O sursa aparte o constituie prezenta cantaretului, fixata pe suport electronic, la petreceri, cumatrii si nunti, dar si cu alte ocazii. Gratie bunavointei omului de cultura Alexandru Rusu, prieten fidel al lui N. Sulac, am beneficiat de cea mai bogata si completa arhiva de informatii textuale si de ilustratii la acest subiect. li exprimam si pe aceasta cale gratitudinea noastra. Proiectul, sustinut si de Ministerul Culturii, are, in prim-plan drept obiectiv scoaterea din anonimat a mai multor creatii populare si de autor mai putin cunoscute publicului nostru si care merita sa fie valorizate in spatiul unei tiparituri, in toata deplinatatea posibila, ca proces formativ functional circumscris fenomenului Nicolae Sulac.
O parte din lucrari au fost transcrise din memoria unor contemporani ai interpretului, demnitari de stat, medici, agricultori, gazetari si redactori de emisiuni TV si Radio, artisti amatori si nu numai. Importanta acestor inregistrari ca documente unice este indiscutabila.
In arhiva coautorilor se intalnesc mai multe creatii in diferite variante interpretate de cantaret, dintre care au fost alese si transpuse pe note cate doua, reprezentative in viziunea maestrului D. Blajinu, si, in special, credibile ca sursa de provenienta si date de referinta. La subsol am facut trimiteri la unele date, comentand anumite circumstante de ordin creativ. Mai multi colegi si prieteni fideli ai cantaretului au acceptat sa consulte conceptul structural si specificul abordarii unor puncte de vedere prin paradigma caracteristicilor muzicale, artistice, estetice, ale profesionismului. Le suntem recunosdtori.
In colectia de cantece am respectat ordinea propusa de maestrul D. Blajinu inca in anul 2014.