Chestiunea Marii Mediterane

Chestiunea Marii Mediterane

Editura
An publicare
2020
Nr. Pagini
390
ISBN
9789731524016

Descriere

Chestiunea Marii Mediterane. Istorie a Europei de Miazazi in legatura cu aceasta chestie. Lectii tinute la Scoala de Razboi

Chestiunea stapanirii Marii Mediterane e mult mai vasta de cum s-ar parea la inceput. In desvoltarea ei suntem cuprinsi si noi; avem si noi un rol, cu toate ca niciodata corabii de razboi ale noastre n-au plutit pe aceasta mare cu scopul de a se impotrivi corabiilor altei natiuni; suntem, totusi, amestecati in ea, fiindca Marea Mediterana se continua, de fapt, ‒ prin cele doua stramtori ce margenesc Marea de Marmara, canalul intre „Marea Alba“ a orientalilor si Marea Neagra -, in aceasta mare, ispravita si ea, la nord, prin Marea de Azov. Astfel, Marea Neagra, cu adausul ei, face parte din sistemul Marii Mediterane. Prin urmare, orice se petrece in Marea Mediterana, are imediat inraurire si asupra noastra.
  In tratarea chestiunii Rinului, noi am fost atinsi numai indirect; in chestiunea Dunarii, am fost, de cele mai multe ori, in deplina lumina a cercetarii; in tratarea chestiunii Marii Mediterane, vom aparea adeseori, fiindca, daca nu ce facem noi, dar ce suferim noi, atarna totdeauna de cine stapaneste in Marea Mediterana.

Inteleg: ceea ce suferim, nu numai ca dureri, dar si ca influente: - influente de comert, de civilisatie in genere si, foarte adeseori, si influente de dominatie politica, ce nu ni vin numai de la rasarit, de dincolo de Nistru, de la apus, peste stepa Ungariei, de la sud, din Peninsula Balcanica, ci si pe calea cealalta, maritima.

Pe aceeași temă

Nicolae Iorga