In zilele cezarului
Descriere
In zilele cezarului. Penticostalism si teologie politica
De fapt, tocmai din pricina privatizarii (in cel mai fericit caz), ba chiar (in cel mai rau) a neglijarii rugaciunii se instraineaza teologii de vocatia lor, tot asa cum teologia insasi este tot mai exilata ca forma viabila a cunoasterii (publice). - Amos Yong
Teologie penticostala este o colectie ce cuprinde lucrari de referinta din sfera teologiei si spiritualitatii penticostale.
Lucrarea In zilele cezarului este un demers de teologie politica constructiva formulat intr-un dialog permanent cu penticostalismul - una dintre cele mai dinamice miscari religioase de la inceputul secolului XXI. Amos Yong sustine ca numeroasele limbi, practici si daruri ale crestinismului penticostal pun la dispozitia comunitata crestine in general resurse proaspete pentru efortul de a intelege si transforma structurile sociale, politice si economice ale acestei lumii. Yong urmareste sa corecteze stereotipale penticostale, atat in sfera politicului, cat si a teologiei, precum starneasca pe penticostali sa-si dezvolte o gandire teologica politica inradacinata in propria lor traditie, in loc sa adopte un cadru exterior pentru contura atat conceptia despre teologie, cat si cea despre politica.
In plus, Yong demonstreaza ca o reflectie teologica distinct penticostala are mentialul necesar pentru a aduce mai multa claritate si pentru a imbunatati credinta si praticile crestine.
In zilele cezarului este o capodopera de teologie politica penticostala, prima de acest fel, in care Amos Yong, unul dintre cei mai de seama teologi si carturari penticostali din lume, arata modul in care politicul afecteaza intreaga realitate si ca toate dimensiunile sociale, culturale, economice, religioase si politice ale existentei umane sunt integrate si se intrepatrund in viata publica. Yong argumenteaza convingator ca spiritualitatea si teologia penticostale contin resurse unice pentru o contributie semnificativa la o teologie a angajar, sociale si a transformaru lumu contemporane. Aceasta carte reprezinta o lectura obligatorie pentru toti cei preocupati de dimensiunea socio-politica a Evangheliei si, mai ales, de marturia crestina si de contributia specifica a acesteia la viata publica. Aparitia acestei lucrari de referinta in spatiul romanesc este o realizare editoriala semmficativa pe care o salut cu toata caldura. - prof. univ. dr. habil. Cornelie Constantineanu Universitatea 'Aurel Vlaicu' din Arad