Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului
Descriere
Ai acum sansa sa descoperi modalitatea prin care iti poti imbunatati structura biologica si interconectarea electrochimica a creierului pentru a avea o silueta de invidiat, un corp sanatos si o minte sclipitoare. Jean Carper (n. 1932) este licentiata a Ohio Wesleyan University, care i-a acordat premiul pentru realizari deosebite in intreaga activitate. Este jurnalista specializata in probleme medicale si de nutritie, fiind distinsa de-a lungul timpului cu premii remarcabile, printre care Premiul de Excelenta in Jurnalism acordat de American Aging Association (1995). Jean Carper a fost primul corespondent senior medical al CNN. Face parte din consiliul de conducere al American Aging Association si al American Botanical Council. Este autoare a peste 20 de carti, dintre care trei au devenit bestselleruri in clasamentele The New York Times. Dintre titlurile pe care le semneaza, la Curtea Veche Publishing au mai aparut: 100 de metode simple prin care puteti preveni boala Alzheimer si tulburarile de memorie asociate varstei; Tratamente si vindecari miraculoase si Cum sa oprim imbatranirea. Adio, creier-masina! Nimeni nu mai crede astazi in mitul potrivit caruia avem in cutia craniana un mecanism predefinit. In era creierului fara varsta s-a demonstrat: sediul gandirii si al constiintei este un organ care se dezvolta permanent, iar modul in care il tratam ii poate influenta radical capacitatea si vitalitatea. Creierul-minune nu bate recordul la marime sau la numar de neuroni, ci la calitatea neurotransmitatorilor. Ei sunt ca niste autostrazi pe care circula ganduri si sentimente, esenta memoriei, a inteligentei si a creativitatii. Vestea buna: creierul-minune poate fi chiar al tau. Afla din cartea de fata tot ce ai de facut ca sa il mentii sanatos si tanar, ce trebuie sa mananci, care sunt suplimentele alimentare si vitaminele care te ajuta, ce obiceiuri este bine sa pastrezi si la care trebuie sa renunti chiar azi, cat de bun prieten iti este zaharul si daca intr-adevar ai nevoie de cofeina. Intelegand si punand in practica doar cateva principii, vei ajunge sa iti folosesti intregul potential intelectual, creator si emotional, la orice varsta. Fragment din volumul "Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului" de Jean Carper: "Inflamatia este un inamic nou, recunoscut ca fiind raspunzator de distrugerea treptata a creierului, contribuind la producerea atacurilor cerebrale, a tulburarilor de dispozitie, a schizofreniei si bolilor neurodegenerative, ca Alzheimer, ca si la declinul mintal „normal". Stiind ca inflamatia este intr-un anumit sens un agent toxic cu actiune lenta, de ce si-ar dori cineva sa-si inunde regulat celulele cerebrale cu combustibilul ce amorseaza agentii inflamatorii? Problema este ca majoritatea oamenilor nu stie ca grasimea de tip omega-6 este un astfel de combustibil. Este un fapt stabilit stiintific ca acizii grasi omega-6 tind sa fie puternic proinflamatori. Este un proces complex, dar in esenta, iata cum se produce: cand grasimile sunt descompuse pentru utilizare, ele elibereaza produse auxiliare, unele benigne, altele daunatoare, in functie de tipul grasimii. Metabolismul grasimilor omega-6 declanseaza adevarate artificii de produse auxiliare incendiare, alcatuite din substante asemanatoare hormonilor, numite mediatori - printre ele numarandu-se prostaglandinele, leucotrienele si citokinele - si din radicali liberi, toate aceste substante putand declansa inflamarea. De exemplu, cercetatorii depisteaza constant niveluri ridicate ale unui tip de prostaglandina proinflamatoare - o substanta asemanatoare hormonilor - in creierele bolnavilor de Alzheimer, dar nu si in cele ale varstnicilor neafectati de dementa. Dr. K.N. Prasad si colegii sai de la Centrul de Stiinte ale Sanatatii din cadrul University of Colorado din Denver au catalogat anumite prostaglandine drept „neurotoxice", deoarece ucid celulele cerebrale. Descoperirile de acest fel ii fac pe cercetatori sa creada ca activarea acestor mecanisme inflamatoare provoaca degenerarea celulelor cerebrale. Invazia grasimilor omega-6 in celulele cerebrale aprinde un foc in tot creierul, care poate sfarsi prin distrugerea celulelor nervoase. Unul dintre cei mai temuti agenti proinflamatori produsi prin conversia grasimilor de tip omega-6 la nivelul celulei este o substanta chimica numita acid arahidonic. In anumite circumstante, este profund implicat in moartea celulei nervoase. Alaturi de mediatorii inflamatori si de extrem de daunatorii radicali liberi, acidul arahidonic poate stimula si productia de glutamat, un neurotransmitator, care este un adevarat ucigas de celule. Cercetarile recente incrimineaza glutamatul drept principal initiator al executiei neuronilor, implicat in deteriorarea creierului din cauza batranetii si a atacurilor, ca si in bolile cerebrale degenerative, inclusiv Alzheimer. Dezlantuind furia glutamatului in celule, acidul arahidonic declanseaza o cascada de evenimente moleculare ce au ca rezultat „excitarea" excesiva a celulelor. Glutamatul excesiv face neuronii sa se descarce iar si iar, pana se epuizeaza. In acest fel se creeaza un flux constant de radicali liberi, iar reglarea celulara a calciului se strica, ajungandu-se la niveluri toxice in neuroni. La acest punct, celula nervoasa poate deveni atat de disfunctionala, incat isi ordona autodistrugerea."