Cartea bucuriei


Descriere

Cartea bucuriei. Sanctitatea Sa Dalai Lama si Arhiepiscopul Desmond Tutu in dialog cu Douglas Abrams

Sanctitatea Sa Dalai Lama si Arhiepiscopul Desmond Tutu, ambii laureati ai Premiului Nobel pentru Pace si maestri spirituali ai epocii noastre, au supravietuit mai mult de cincizeci de ani exilului, violentei si opresiunii. In pofida dificultatilor — si datorita lor —, nu au incetat sa cultive optimismul, dragostea si bucuria. In aprilie 2015, Arhiepiscopul l-a vizitat pe Dalai Lama la resedinta sa din Dharamsala, India, pentru a participa la cea de-a optzecea aniversare a Sanctitatii Sale si pentru o saptamana de dialoguri ce aveau sa aprofundeze intalnirea dintre doua mari religii ale lumii, crestinismul si budismul. Evocand momente fericite sau dureroase din lunga lor viata, glumind sau plangand impreuna, impartasindu-si intelepciunea si practicile spirituale, cei doi mari lideri au incercat sa raspunda la o intrebare esentiala pentru ei si pentru intreaga omenire: cum putem sa gasim si sa pastram bucuria atunci cand ne confruntam cu inevitabila suferinta a vietii? Aceasta carte ne ofera ocazia rara de a fi martorii emotionantei lor intalniri, de la prima imbratisare la ultimul ramas-bun.

Sursa suprema a fericirii se gaseste in noi insine. – Dalai Lama

Devenim mai buni atunci cand bunatatea ne este pusa la incercare. – Desmond Tutu

Traducere de Elena Ciocoiu

Fragment din cartea "Cartea bucuriei" de Desmond Tutu, Dalai Lama:

"Cu alte cuvinte, Dalai Lama spunea ca, daca ne hranim sanatos, ne luam vitaminele si ne odihnim suficient de mult, putem sa ramanem sanatosi, iar Arhiepiscopul spunea: „Da, dar ni se va intampla si sa racim, si nu ar trebui sa agravam situatia criticandu-ne singuri." 

Prin urmare, cum facem fata acestor obstacole din calea bucuriei – sursele inevitabile ale suferintei, atat interne, cat si externe – care ne provoaca atata durere si chin in viata, cand apar? Ele sunt de multe feluri, de la problemele zilnice provocate de stres, frustrare si griji la confruntarile existentiale definitorii cu nenorocirea, boala si, in cele din urma, cu moartea. Nu putem controla caracterul inevitabil al acestor intamplari, dar atat Dalai Lama, cat si Arhiepiscopul au recunoscut ca putem sa influentam efectul lor asupra vietii noastre ajustandu-ne atitudinea in privinta lor. 
Primul pas este sa acceptam realitatea suferintei. Buddha a spus, se pare: „Am oferit o singura lectie, una singura: suferinta si incetarea suferintei." Primul Adevar Nobil al budismului este ca viata e plina de suferinta. Cuvantul sanscrit pentru sufe-rinta este dukkha (nu trebuie confundat cu condimentul egiptean pe baza de nuci, foarte gustos, dukka). 
Dukkha se poate traduce prin „stres", „anxietate", „suferinta" sau „nemultumire". Este o stare adesea descrisa ca suferinta fizica si mentala pe care o presupun viata, boala si imbatranirea. De asemenea, este descrisa ca anxietatea care decurge din incercarea de a controla ceea ce este fundamental efemer si nu poate fi controlat. Incercam sa controlam momentul, rezultatul fiind ca simtim ca nu ar trebui sa se intample ceea ce se intampla. O mare parte din durerea noastra este provocata de faptul ca dorim ca lucrurile sa fie altfel de cum sunt. 
- Cred ca, in multe cazuri, te cuprinde un fel de nefericire, de nemultumire care duce la frustrare si la manie, a explicat Dalai Lama."

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.