Istoria şi arta ceaiului
Descriere
Laura C. Martin a publicat peste douazeci si cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenumarate premii. De zeci de ani studiaza complexitatea plantelor si participa la emisiuni de televiziune precum Home Matters si Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles si Georgia si scrie pentru publicatii diverse, de la American Horticulturist si pana la Better Homes & Gardens. DE LA AMAR LA SUBLIM, ISTORIA OMENIRII INTR-O CEASCA DE CEAI: GUST SI SENZATIE, ELIXIR SI RASFAT, PLACERE, ARMONIE, PURITATE SI LINISTE, FINETE SI MISTER, SPIONAJ, RAZBOAIE SI DOSARE SECRETE, FILOZOFIE, ARTA SI CULTURA SUBTILA A BUNULUI- GUST Verde, negru, alb, rosu, oolong si miere si lapte si frisca, un pachet de dorinte si asteptari implinite intr-un singur cuvant – ceai. Daca ti-e frig, ceaiul o sa te incalzeasca. Daca te-ai incalzit prea tare, ceaiul o sa te racoreasca. Daca esti deprimat, ceaiul o sa te inveseleasca. Daca esti agitat, ceaiul o sa te linisteasca. - William Gladstone (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii CEAIURI NEGRE Laptele este o aditie potrivita in cazul unora dintre ceaiurile negre. Luati in considerare notatiile w (cu lapte) sau wo (fara lapte). Assam (India). Robust, cu corp plin, folosit in amestecuri, maltuit (w) Ceylon (Sri Lanka). Inviorator, corp usor spre mediu, dulce (w sau wo) Darjeeling, prima cursa (India). Muscat dulce, inviorator (w sau wo) Dian Hong (Yunnan, China). Bogat, condimentat, catifelat (wo) Keemun (China). Profund, bogat, cu o tusa de fum (wo) Kenilworth (Ceylon). Sprinten, tare (w) Lapsang Souchong. Afumat, cu corp plin (w sau wo) Nilgiri (India). Catifelat, cu corp plin, o tusa de dulceata, amestecuri (wo) Sikkim (la nord de Darjeeling). Fructat, dulce (wo) CEAIURI VERZI Bancha (Japonia). Un ceai bun „de fiecare zi“, culoare aurie-deschisa, usor dulce, ierbos Dragonwell sau Longjing (China, Japonia). De foarte buna calitate, racoritor, sprinten, dulce Gunpowder (China, Japonia, Ceylon). Numit astfel din cauza ca e rulat sub forma de bilute; corp puternic, dulce, ierbos Genmaicha (Japonia). Amestecat cu orez brun prajit; gust de floricele de porumb Gyokura (Japonia). De foarte buna calitate, culoarea bauturii verde-deschis; dulce, gust de mare Hojicha (Japonia). Din frunze prajite, culoarea bauturii chihlimbarie, gust de alune, corp plin Hyson (China). Argilos, corp mediu Matcha (Japonia). Ceai ceremonial, prelucrat sub forma de pudra; usor, dulce Sencha (Japonia). Un ceai „de fiecare zi“ placut, usor astringent, usor dulce CEAIURI OOLONG Formosa (Taiwan). Catifelat, corp mediu, fructat Imperial (Taiwan). De foarte buna calitate, un gust cu usoara tusa de miere, chihlimbariu, bland Ti Kuan-yin sau Iron Goddess of Mercy (Taiwan, China). Bland, bun pentru digestie Tung Ting Jade (Taiwan). Catifelat, floral CEAIURI ALBE Silver Needle sau Yin Zhen (Fujian, China). Usor, putin ierbos, exotic si costisitor White Peony (China). Usor, bautura limpede, putin ierbos AMESTECURI Majoritatea ceaiurilor disponibile azi pe piata sunt amestecuri din diferite tipuri de ceai provenite din diferite regiuni. De exemplu, „English breakfast“ este alcatuit dintr-o combinatie de ceaiuri negre din Nilgiri si din Ceylon. „Irish breakfast“, care e putin mai tare si are o aroma mai indrazneata, e compus din ceaiuri negre din Nilgiri, din China si din Assam. Amestecurile de ceaiuri se realizeaza si apeland la diversi aromatizanti, din categoria fructelor si florilor. „Earl Grey“ este un ceai negru din China aromat cu ulei de pergamuta. Aromatizantii preferati pe piata sunt iasomia, piersica, portocala, lamaia, hibiscusul, pergamuta, scortisoara, vanilia si migdalele.