Istoria juridică a viței-de-vie și a vinului la români
Descriere
Cititorul care va avea rabdarea sa parcurga pana la capat acest volum va fi rasplatit cu asupra de masura, pentru ca paginile care urmeaza nu sunt o hermeneutica arida a cutumelor si reglementarilor juridice din vechiul drept romanesc si din perioada de inceput a dreptului modern, ci alcatuiesc o imagine vie si atractiva, dar si cuprinzatoare si exacta a faptelor de viata relevante, in evolutia lor, care i-au legat si ii leaga pe romani, in intreaga lor istorie, de vita-de-vie si de vin. Horia Vladimir Ursu are avantajul unei duble calificari: este si doctor in drept, este si doctor in istorie. Numai un autor cu aceasta dubla calificare putea sa inteleaga intrepatrunderea subtila, dar consistenta, dintre matricea factuala a vitei-de-vie si a vinului, pe de o parte, si regulile de drept care au modelat-o si remodelat-o timp de mai multe secole. Fara eruditie ostentativa, autorul utilizeaza totusi un volum imens de informatii, selectate insa cu grija, pentru a le putea asambla cu folos intr-un opus coerent, pastrand parfumul arhaic al activitatilor viticole si vinicole de altadata si reusind sa ne convinga ca vita-de-vie si vinul sunt intr-adevar elemente identitare ale romanilor. - VALERIU STOICA Horia Vladimir Ursu este absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti, promotia 1976. A obtinut Doctoratul in Drept la Universitatea Bucuresti, 2002, si Doctoratul in Istorie la Universitatea Bucuresti, 2013. Ilustratia copertei: Stela Lie