Set 5 carti - Umberto Eco

Set 5 carti - Umberto Eco

Autor
Editura
An publicare
Nr. Pagini
ISBN
9786066099288
Categorii

Descriere

Pachet Umberto Eco - 5 cartiVertigo. Lista infinita
In Iliada, intalnim doua modalitati de reprezentare. Prima este exemplificata prin descrierea scutului lui Ahile de catre Homer: este o forma desavarsita si completa in care Vulcanus povesteste ceea ce se cunostea despre un oras, zona agricola din jur, razboaiele si riturile inchinate pacii, specifice acestuia. Cealalta apare odata cu neputinta poetului de a face cunoscute numarul si identitatea tuturor razboinicilor ahei: desi cere ajutorul muzelor, trebuie sa se limiteze la asa-zisul, de altfel nesfarsitul, catalog al navelor, care se termina, intr-o forma ideala, cu etcetera. Cea de-a doua modalitate a reprezentarii este enumerarea sau insiruirea. Exista enumerari limitate, care au scopuri practice, precum catalogul tuturor cartilor dintr-o biblioteca; dar exista si cele care vor sa sugereze marimi nenumarate si care ne angreneaza in valtoarea infinitului.
Antologia reunita in acest volum dovedeste bogatia infinita a enumerarilor din istoria seculara a literaturii, de la Hesiod la Joyce, de la Iezechiel la Gadda. Adesea, sunt intocmite doar de dragul insiruirii, al muzicalitatii sau chiar dintr-o placere ametitoare de a reuni elemente lipsite de o legatura specifica, asa cum se intampla in cazul enumerarilor haotice. Dar aceasta lucrare nu are doar meritul de a dezvalui o forma literara, rar studiata; evidentiaza, de asemenea, capacitatea artelor figurative de a sugera enumerari nesfarsite, chiar si atunci cand reprezentarea pare strict limitata de rama tabloului. Astfel, cititorul va regasi in aceste pagini o insiruire de imagini care il vor determina sa simta valtoarea infinitului.Istoria uratuluiFacand pandant cu Istoria Frumusetii, acest volum fastuos ilustrat, aparut sub atenta coordonare editoriala a scriitorului si semioticianului Umberto Eco, este o adevarata delectare intelectuala, oferind cititorului o analiza diacronica a conceptului estetic de urat si a variilor sale materializari in artele plastice (pictura, in primul rand), in gandirea filozofica si in texte beletristice. Conceputa ca un elogiu al urateniei, definita prin opozitie cu frumusetea, cartea este un repertoriu al metamorfozelor uratului care, paradoxal, poate atinge sublimul. Un volum de referinta pentru biblioteca oricarui iubitor al frumusetii Diavolului.Istoria frumusetiiCu toate ca este ilustrata cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor, aceasta nu este doar o istorie a artei. Imaginile, ca si ampla antologie de texte de la Pitagora pana in zilele noastre, ne ajuta sa reconstruim diferitele idei despre Frumusete care s-au manifestat si care au fost discutate incepand cu Grecia antica si ajungand pana la noi. Cartea ilustreaza modul in care a fost felurit conceputa frumusetea naturii, a florilor, a animalelor, a trupului omenesc, a astrelor, a raporturilor matematice, a luminii, a pietrelor pretioase, a vesmintelor, a lui Dumnezeu si a Diavolului. Chiar daca au ajuns pana la noi doar textele filosofilor, ale scriitorilor, ale oamenilor de stiinta, ale misticilor sau ale teologilor, precum si marturiile artistilor, cu ajutorul acestor documente poate fi reconstituit si felul in care era perceputa frumusetea de catre cei umili sau marginalizati, de catre oamenii de rand din toate timpurile. Se poate vedea cum nu numai de-a lungul a mai multe epoci, ci uneori si in cadrul aceleiasi culturi, diferitele concepte de frumos au intrat in conflict unele cu altele. Le revine cititorilor, parcurgand aceste pagini, sa hotarasca daca, prin nenumatatele sale intrupari, ideea de frumusete si-a pastrat sau nu unele trasaturi constante. Oricum, ei vor avea parte de o pasionanta aventura intelectuala si emotionala.
Memoria vegetalaMemoria vegetala reuneste noile reflectii ale lui Umberto Eco despre lumea straveche si fascinanta a cartilor, despre bibliofilie, despre memorie si bucuria lecturii. Un volum elegant si rafinat, in care Eco face un elogiu al cartilor, al lui biblos si al lui liber, nascute inaintea tiparului sub forma sulurilor de hartie, si a caror etimologie trimite la scoarta de copac, la acea memorie vegetala nascuta mai intai cu scriitura, apoi cu papirusurile si hartia de carte. O carte pentru bibliofili, dar nu numai, capabila sa transmita tuturor placerea lecturii ca dialog neintrerupt cu scriitorii. Un dialog fara limite de timp, care te duce cu gandul la memorie si stiinta, la emotii si experiente altfel pierdute.

Pe aceeași temă

Umberto Eco