Coliba unchiului Tom

Coliba unchiului Tom

Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
240
ISBN
2000000377674
Categorii

Descriere

Coliba unchiului Tom (sau Coliba lui Mos Toma in editiile mai vechi, in engleza Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly) este un roman anti-sclavie scris de autoarea americana Harriet Beecher Stowe. Publicat in 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor fata de afroamericani si fata de sclavie in SUA, intensificand si conflictele sociale care au condus la declansarea razboiului civil american.

Stowe, o predicatoare de la Hartford Female Academy, nascuta in Connecticut si activista abolitionista, a concentrat romanul pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru in jurul caruia se dezvolta povestile celorlalte personaje - sclavi si stapani de sclavi. Romanul sentimental descrie realitatea sclaviei, enuntand punctul de vedere ca iubirea crestineasca poate depasi ceva atat de distructiv ca inrobirea oamenilor.

Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vandut roman al secolului al XIX-lea, si a doua cea mai bine vanduta carte a secolului, dupa Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei abolitioniste in anii 1850.[8] In primul an dupa publicare, s-au vandut 300.000 de copii doar in Statele Unite. Impactul sau a fost atat de mare incat atunci cand Abraham Lincoln s-a intalnit cu Stowe la inceputul razboiului civil, Lincoln ar fi declarat, "Deci aceasta este mica doamna care a pornit acest mare razboi.”

Cartea, si piesele de teatru pe care le-a inspirat, a ajutat la crearea mai multor stereotipuri despre negri, dintre care multe mai dainuie si astazi. Printre acestea se numara cel al mamei negre iubitoare ("mammy”); stereotipul "pickaninny” pentru copiii negri; si unchiul Tom, servitorul constiincios, stoic, credincios stapanilor sai albi. Spre sfarsitul secolului al XX-lea, asocierile negative cu Coliba unchiului Tom au umbrit intr-o oarecare masura impactul istoric al cartii ca "unealta vitala anti-sclavie”.

Pe aceeași temă

Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe

H. Beecher Stowe

H. Beecher Stowe

H. Beecher Stowe

H. Beecher Stowe,Beecher Stowe,Harriet