Totul despre corpul uman

Totul despre corpul uman

Descriere

Totul despre corpul uman - Anna Claybourne
ArticulaţiileLa îmbinarea a două oase se formează o articulație – câte una la fiecare cot, genunchi, umăr și șold, și alte zeci la nivelul mâinilor, al picioarelor și al coloanei vertebrale. Articulațiile permit scheletului să fie flexibil, astfel încât să poţi face diverse mișcări.
Tipuri de articulaţiiAi o mulțime de tipuri de articulații, care permit corpului să se deplaseze în diverse moduri. Iată câteva dintre ele:O articulație în pivot, precum cea din partea de sus a gâtului, permite ca un os să se rotească împotriva altuia.În articulaţia plană, oasele alunecă pur și simplu unul peste altul. Astfel de articulaţii se găsesc în articulaţia mâinii.
Protecție și amortizareDacă un os s-ar freca de celălalt atunci când te mişti, te-ar durea (și s-ar auzi un scârțâit). De aceea, cele mai multe articulații sunt bine lubrifiate de un lichid numit lichid sinovial, care este menținut în jurul articulației într-un buzunar numit membrană sinovială. De asemenea, oasele au „perne” de cartilaj cauciucat la capete, care se comportă ca amortizoare atunci când articulațiile se mișcă.

Pe aceeași temă

Anna Claybourne