Aliatul inamic.Descompunerea armatei ruse

Aliatul inamic.Descompunerea armatei ruse

Descriere

„Soldații au plecat, așadar, de pe front în masă, luând cu ei armele și banii statului, caii și vehiculele. Au luat cu asalt trenurile, asupra cărora se năpusteau ca furnicile, sau au plecat pe jos. Cei care reușiseră să pună mâna pe un cal sau pe un vehicul le încărcau cu rezultatele jafurilor lor, pe care uneori le vindeau la prețuri de nimic… Întreaga Moldovă și Basarabia erau pline de cai rusești… Soldații au fost văzuți ducând într-un sat o piesă de artilerie completă, cu tot atelajul ei, pe care au vândut-o pentru 50 sau 60 de franci. Am fost martorul acestei tranzacții, într-un târgușor la 20 de kilometri de Iași.“ – N.A. MONKEVITZ„A lipsit puțin ca destrămarea armatei ruse în toamna anului 1917 să nu atragă după sine și destrămarea statului român. Generalii Monkevitz și Vinogradski se aflau în corpul de comandă al armatei țariste dislocate pe frontul românesc. Memoriile lor de rãzboi – scrise la cald – descriu în detaliu faptele și atmosfera acelor luni dramatice; ele au fost până acum necunoscute publicului de la noi. Mai mult decât două mărturii despre istoria aceluiași eveniment, Revoluția Rusă, în volumul de față am reunit două viziuni diferite, două perspective complementare asupra întâmplărilor – până atunci nemaivăzute – ce au dus la disoluția uneia dintre cele mai puternice armate participante la Pri¬mul Război Mondial și, foarte rapid, la reconfigurarea istoriei europene.“ – ȘERBAN-LIVIU PAVELESCU
Generalul ALEKSANDR NIKOLAEVICI VINOGRADSKI (1874–1935) a fost absolvent al Academiei Militare „Nicolae I“ și a participat ca artilerist în Războiul Ruso–Japonez și în Primul Război Mondial. Luptă și pe frontul românesc, iar după revoluția bolșevică se alătură armatelor rușilor albi. Se refugiază ulterior în Franța; moare la Paris în 1935.
Generalul NIKOLAI AUGUSTOVICI MONKEVITZ (1869–1926?) a fost absolvent al Academiei Militare „Nicolae I“ și participant la Războiul Ruso–Japonez. Este comandant de armate în Primul Război Mondial, încheindu-și cariera militară pe frontul românesc. Emigrează în Franța cu întreaga familie în 1918, unde este activ în diaspora rusă albă, dispărând misterios în 1926, la Paris.

Pe aceeași temă