Schumann - Album pentru tineret

Schumann - Album pentru tineret

Editura
An publicare
2011
Nr. Pagini
88
ISBN
6422374005148
Categorii

Descriere

Chiar si cu trecerea timpului, Albumul sau pentru tineret a ramas la fel de important chiar si comparatie cu numeroasele piese care i-au urmat. Valoarea acestuia nu consta doar in prezentarea didactica motivanta sau in probleme de frazare si tehnica pianistica, ci si in punerea in prim-plan a ceea ce trebuie sa fie experimentat, fata de ceea ce trebuie sa fie invatat. Originalitatea muzicala si substanta emotionala a pieselor nu si-au pierdut nici pana astazi eficacitatea. Astfel, alaturi de Inventiuni si Sinfonii de J. S. Bach sau Microcosmos de Bela Bartok, Albumul pentru tineret se numara printre lucrarile de varf ale literaturii didactice pentru pian.Scene din copilarie op. 15
Originalitatea acestor piese este data de aparenta improvizatorica a desfasurarii lor si de capacitatea de a contura cu o naturalete deosebita experientele unui copil, pe care compozitorul il considera o fiinta miraculoasa ce abordeaza lucrurile in profunzime.
Acest ciclu de piese a aparut in 1839, dupa ce, cu un an in urma, Schumann ii marturisea intr-o scrisoare Clarei, aflata la Viena, ca a compune aceasta opera „ a fost ca un ecou al cuvintelor pe care mi le-ai scris tu candva: ca tie ti se pare deseori ca eu sunt ca un copil! – pe scurt, a fost exact ca in perioada de glorie cand eram tanar si am compus vreo treizeci de piese mici si amuzante din care am selectat douasprezece pe care le-am intitulat Scene din copilarie.”

Pe aceeași temă

Robert Schumann