Radio-istorii: 21-25 decembrie 1989


Autor:

Etichete:

Editura:

ISBN:
5948375004054
BDCID:
00327607

Descriere

Decembrie 2019 – trei decenii de la Revoluție. Cuvânt înainte de Georgică Severin, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune

Introducere de Silvia Iliescu

În loc de prefață de Eugen Preda

La împlinirea a trei decenii de la Revoluţia din 1989, Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989 reprezintă o restituire, repertoriind vocile care au transpus pe unde istoria la Radio România.

Marturisitorii, martori ai evenimentelor, ne împărtăşesc, cu emoţie încă vie, poveştile lor de viaţă, asumat subiective, istoriile trăite în zilele exaltate ale eliberării. Istorii ce nu trebuie pierdute, schiţe de viaţă şi întâmplări personale, creionând deopotrivă istoria mare a acelui timp mare, întreţesându-se în tapiseria amplă a Revoluţiei Române din decembrie 1989.

Avem file scrise şi sonore despre istoria şi istoriile acelor zile aşa cum s-au petrecut şi aşa cum s-au văzut din radio, spre radio şi în Radio România. Una dintre instituţiile cele mai reprezentative ale presei române care, împreună cu studiourile sale teritoriale renăscute peste noapte din propria cenuşă, s-a transformat în instituţie-far a Revoluţiei, a fost, cum se ştie, alături de Televiziunea Română, nu doar cronicar, ci şi actor de prim-plan. Radioul public nu doar a transmis Revoluţia în direct, dar s-a constituit spontan şi în centru de informare şi coordonare, captând, ca un magnet, atenţia milioanelor de români care urmăreau la aparatele de radio, cu răsuflarea tăiată, mersul evenimentelor. Împreună cu Televiziunea, Radioul public a ţinut la curent, clipă de clipă, întreaga naţiune despre sorţii de izbândă ai libertăţii şi a insuflat speranţă pentru răsturnarea dictaturii.

Ce se întâmpla, în aceste zile, chiar în Radio? Puteţi urmări acum "filmul evenimentelor", zi şi noapte, oră cu oră, iar uneori minut cu minut.

Între zecile de volume despre Revoluţia din 1989 – care se întrec în a se afirma cât mai obiective – iată o carte ce nu se sfieşte să se înfăţişeze ca fiind subiectivă. Oferind cititorilor mărturiile celor care au trăit zilele Revoluţiei în studiourile Radiodifuziunii, readucem în atenţie întrebări care se mai pun şi acum, la 30 de ani de la evenimente: a fost revoluţie sau lovitură de stat? Teroriştii au existat ori au fost inventaţi? Radioul a fost un simplu instrument propagandistic sau un real mijloc de informare? Ca în majoritatea situaţiilor, răspunsurile nu pot fi doar în alb şi negru.

Cartea reface atmosfera celor cinci zile pline de neprevăzut, desfăşurate într-o instituţie de mare importanţă pentru ţară, populată la sfârşitul lui 1989 cu profesionişti veritabili, dar şi cu propagandişti de meserie. Aproape toţi au fost surprinşi de lumina orbitoare pe care a răspândit-o schimbarea bruscă şi neaşteptată a regimului politic. Aceşti oameni au rămas în primul moment pietrificaţi de mirare şi nesiguranţă. Apoi au reînceput, cu entuziasm, să se activeze – unii mai repede, alţii mai încet, după cum le era firea şi statutul profesional – să evalueze noua situaţie, să se adapteze şi să înceapă reconstrucţia. (fragment din Introducere de Silvia Iliescu)

SUMAR CD

1. Ana Blandiana, interviu de Octavian Silivestru, 2015 – 3’48”

2. Emisiune Radio Bucureşti, 22 decembrie 1989 – Ana Blandiana – 3’31”

3. Alexandru Mironov, interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 3’50”

4. Ilie Mihai, interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 3’12”

5. Gheorghe Belciug, interviu de Octavian Silivestru, 2018 – 5’38”

6. Sorin Helmis, interviu de Octavian Silivestru, 2018 – 5’47”

7. Carol Mălinescu , interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 5’37”

8. Vasile Manta, interviu de Octavian Silivestru, 2012 – 7’16”

9. Sofia Şincan, interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 3’36”

10. Luminiţa Roman (Peterman), interviu de Octavian Silivestru, 2019 – 4’23”

11. Ioana Niţescu, interviu de Octavian Silivestru, 2017 – 1’57”

Interviuri din Arhiva de istorie orală Radio România, realizate de Octavian Silivestru, 2012 – 2019

Selecţie: Silvia Iliescu

CUPRINS:

Decembrie 2019 – trei decenii de la Revoluție (Georgică Severin – Președinte Director General al S.R.R)

Introducere (Silvia Iliescu)

În loc de prefaţă (Eugen Preda)

Capitolul 1: „Dacă nu-i acum, n-o să mai fie niciodată!” – 21 decembrie

Capitolul 2: „Dar a fost revoluţie totuşi…” – 22 decembrie

Capitolul 3: „Toată lumea controla pe toată lumea” – 23-25 decembrie

Capitolul 4: „Un act providenţial adus de Revoluţie”– Posturile teritoriale

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.