Costumul romanesc de patrimoniu

Costumul romanesc de patrimoniu

Editura
An publicare
Nr. Pagini
ISBN
9789738160255
Categorii

Descriere

Costumul popular românesc de sarbatoare este renumit în lume pentru frumusetea si diversitatea lui, atât în ceea ce priveste croiul, pânza si lânica folosite, cât si modelele de ornamentatie si bogatia cromatica. Toate muzeele din tara pastreaza cu veneratie astfel de costume. Editura Alcor Edimpex a realizat albumul în colaborare cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Autoarele, dr. Doina Isfanoni si dr. Paula Popoiu, prezinta într-un capitol introductiv vechimea costumului traditional, dovedita prin vestigii arheologice care dateaza din neolitic si din epoca bronzului, apoi consemnata pe Columna lui Traian din Roma si, în fine, din documente medievale, pâna în secolul XX. Este subliniata de asemenea importanta educatiei taranesti si rolul sau în mentinerea si desavârsirea artistica a costumului popular.
Sunt înfatisate publicului costume din aproape toate zonele etnografice ale tarii, grupate pe marile regiuni: Moldova, Dobrogea si Baragan, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania. Muzeul a pus la dispozitia editurii cele mai valoroase piese de care dispune. Costumele sunt analizate în functie de particularitatile, originaliatea, unicitatea si în acelasi timp, modul în care se încadreaza în unitatea de ansamblu a costumului românesc.
Albumul este realizat pe hârtie cretata, imaginile sunt vii, redau stralucirea firului de aur si argint folosite adesea la realizarea tesaturilor.Textul, în versiunile româna – engleza si româna – franceza, face accesibila lucrarea si dincolo de granitele tarii.

Pe aceeași temă

Doina Isfanoni

Doina Isfanoni,Paulina Popa