Geometria simbolica

Geometria simbolica

Editura
An publicare
2008
Nr. Pagini
128
ISBN
9789735964559

Descriere

O geometrie simbolica nu descrie doar suprafete sau forme, ci reda variate organizari ale lumii si intelesurile lor. E o geometrie in care spatiile si grupurile se structureaza dupa aceleasi reguli, formand un tot in afara caruia spatiul nu inseamna nimic, cum nici fiintele nu au noima fara locul lor. E o geometrie menita sa configureze lumea, punand-o in acord cu universul.   Geometria simbolica portretizeaza ordinea si haosul.   Creatia inseamna definirea teritoriului ordonat si separarea lui de haos; un teritoriu ce invita omul sa-l cerceteze, sa-l descopere, nu sa-l "inventeze". Inventiile sunt posibile doar in haos.   Geometria comuna nu este totdeauna in acord cu reperele simbolice ale unui individ. O astfel de gestica ar putea fi cu usurinta trecuta pe inventarul unui model cultural. Existenta geometriei simbolice in paralel cu geometria acceptata de gandirea rationala conduce la paradoxuri precum cele descrise mai sus, dar si la explicatii monstruoase.   "In asezarile mici (si mai conservatoare), cand cineva indica directia deplasarii, spune ca a pornit-o "in sus" sau "in jos"; se pot auzi deseori formule ca "merg in jos" sau "merg in sus", asta neinsemnand ca urmeaza sa urce sau sa coboare o forma de relief. In cazul localitatilor plasate pe un teren valurit, se poate intampla ca directia anuntata sa nu coincida cu realitatea geometrica si omul umbla "in sus" luand-o la vale sau merge "in jos" urcand un povarnis. In asezarile de campie, directiile "in sus" si "in jos" par intotdeauna curioase. Locuitorul lasa impresia ca destinatia se afla la o cota mai inalta sau mai joasa fata de cea la care se afla atunci cind vorbeste. De fapt, el spune ca merge "spre centru" sau "spre margine", ajutandu-se de o alta geometrie: Geometria simbolica."

Poate cel mai spectaculos (si des intilnit prin culturile lumii) model bazat pe o geometrie simbolica este cosmograma "Copacul cu radacinile infipte in cer". intreaga constructie descrie felul in care opereaza "Axul lumii" la intilnirea cu palierele desfasurate intre "microcosmos" si
"macrocosmos". in principiu, "Axul lumii" strapunge un plan si ordoneaza (in jurul sau) un spatiu bine definit limitat de hotar. Acest ansamblu este constituit din trei piese: "Axul lumii", "Spatiul ordonat" si "Hotarul". Dincolo de "Hotar" se afla "Haosul". Elementele enumerate se regasesc pe toate etajele.

Pe aceeași temă

Florin Biciusca

Florin Biciusca

Florin Biciusca

Florin Biciusca