Anotimpuri
Descriere
Prezenta antologie ofera cititorului de azi o imagine a condeierului Petru E. Oance (Tata Oancea) prin intermediul unor lucrari reprezentative publicate, de-a lungul mai multor decenii, in volumele Primavara (1928, reeditat in 1936), Vara (1929), Toamna (1936) si, mai cu seama, in revista „Vasiova" , aparuta intre anii 1929-1947, la Oravita si Timisoara. Pe langa caracterul documentar, din punct de vedere social, lingvistic si al istoriei literare, culegerea se inscrie in actiunea mai larga de preluare a mostenirii culturale a trecutului, de valorificare a traditiilor spirituale din acest colt de tara.
Scrierile in proza, mai putin cunoscute pana acum, pun intr-o lumina noua personalitatea artistica a lui Tata Oancea, dezvaluind resursele sale de reporter si publicist, fara de care n-ar fi putut edita, aproape singur, revista ,Vasiova". Calitatile de povestitor (Caii lui San' Toader), memorialist (Insemnari din viata, Din razboiul mondial) si reporter care, atent la cele din jur (Impresii din calatorie), evoca locurile natale si oameni de altadata, ironia si satira sociala cu adresa precisa pledeaza pentru valoarea literara si documentara a prozei lui Tata Oancea.
Revista si volumele in care au aparut scrierile in curand nonagenarului din Vasiova sunt de multi ani epuizate, ceea ce nu impiedica circulatia creatiilor sale, solicitate pentru a fi recitate si citite la manifestari cultural-artistice (spectacole, evocari, seri literare de antiteza trecut — prezent etc). Antologia de fata vine sa implineasca aprecierea de care se bucura inca opera lui Tata Oancea, fiind, in acelasi timp, un omagiu adus activitatii literare desfasurate de scriitorii tarani din Banat.