Razboiul Redescoperit 1914-1918 -

Razboiul Redescoperit 1914-1918 -

Descriere

Pe măsură ce dispar şi ultimii foşti combatanţi, Marele Război revine în actualitate într-o altă lumină, ca origine a tuturor dezastrelor din secolul al XX-lea. Romane, filme, culegeri de scrisori şi documente, colecţiile de obiecte sunt tot atâtea dovezi că generaţia tânără este interesată de ceea ce pare a fi enigma unei sinucideri colective a Europei.

Stéphane Audoin-Rouzeau şi Annette Becker fac parte din echipa internaţională de cercetători de la Muzeul Primului Război Mondial din Péronne, Franţa. Scopul lor nu a fost acela de a afla cine poartă responsabilitatea războiului sau cum s-au desfăşurat operaţiile militare. Ei şi-au propus să exploreze o cultură a violenţei, să analizeze un naţionalism de cruciadă, să măsoare profunzimea unui doliu care poate încă nu s-a încheiat. La un secol de la izbucnirea Marelui Război, autorii ne oferă o altă abordare istoriografică a perioadei 1914–1918, care a marcat lumea contemporană.

O perspectivă novatoare asupra Primului Război Mondial, care se sprijină pe o argumentaţie solidă pentru a demonstra că, oricât demult timp a trecut de la marea conflagraţie, acest război continuă să fie „evenimentul matricial al secolului al XX-lea”. Thomas Ferrier

Pe aceeași temă

Annette Becker

Annette Read Becker