Drept in afaceri Vol.3 Ed.2
Descriere
Drept in afaceri. Volumul III: De la dreptul comunitar la dreptul Uniunii Europene. Interferete juridice si economice
Lucrarea reprezinta o abordare a domeniului dreptului Uniunii Europene, aplicata sferei afacerilor, incluzand si aspectele sociale caracteristice domeniului responsabilitatii sociale. Responsabilitatea sociala corporatista a primit in prezent diverse forme de reglementare juridica atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel intern in Romania, stat membru al Uniunii Europene. Astfel, lucrarea constituie un instrument util pentru specialistii din domeniul economic in relatie cu specialistii din domeniul juridic, pentru o mai buna elaborare si coordonare a strategiilor de management din cadrul operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe piata din Romania, parte a pietei unice a Uniunii Europene. Lucrarea prezinta evolutia din punct de vedere istoric a institutiilor juridice apartinand acestei ramuri de drept, de la dreptul comunitar la dreptul Uniunii Europene. Aspectele de teorie juridica aplicate domeniului dreptului Uniunii Europene urmaresc o mai profunda cunoastere a institutiilor ce functioneaza la nivelul Uniunii Europene si a instrumentelor juridice adoptate de aceste institutii publice, instrumente utilizate in domeniul afacerilor in contextul pietei unice europene. Abordarea interdisciplinara, prin imbinarea elementelor de drept al Uniunii Europene, drept al afacerilor, drept comercial, drept al muncii si drept al mediului, cu elemente de marketing, management ori responsabilitate sociala corporatista ofera o viziune complexa a domeniului dreptului afacerilor, in special a aspectelor de drept al Uniunii Europene integrate acestuia.
Din cuprins: - elementele definitorii ale dreptului Uniunii Europene; - izvoarele (sursele) dreptului Uniunii Europene; - institutii ale Uniunii Europene; - institutii europene exterioare Uniunii Europene; - instrumentele juridice ale Uniunii Europene; - responsabilitatea sociala a operatorilor economici din Uniunea Europeana.
Puncte forte: - reprezinta un instrument util atat studentilor, cat si specialistilor din domeniul economic, nefiind necesare cunostinte suplimentare anterioare din domeniul juridic; - bogate referiri la jurisprudenta europeana; - prezentarea elementelor de drept european al mediului, al consumului sau al muncii, integrate responsabilitatii sociale a operatorilor economici din Uniunea Europeana; - armonizarea legislativa in domeniul protectiei mediului, a consumatorului si a angajatului; - abordare accesibila si riguros structurata; - valorificarea reglementarilor europene actuale; - cuprinde teste de evaluare pentru verificarea cunostintelor asimilate.