Manastirea Varatec in arhivele Securitatii

Manastirea Varatec in arhivele Securitatii

Autor
Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
234
ISBN
9789736459696

Descriere

Manastirea Varatec in arhivele Securitatii. Agenta "Vasilica" intre Dumnezeu si Satan 1962-1976. Editie ingrijita de Fabian Anton

Stavrofora Nazaria Nita a fost stareta Manastirii Varatec; numele ei este mentionat pentru prima oara in colectia „Povestile Varatecului” in al doilea volum de dialoguri cu Maica Benedicta, sub forma unui portret plin de laude: o calugarita culta, vorbitoare de limbi straine, un om foarte drept, uneori dura in relatia cu monahiile, dar o persoana cinstita si disciplinata. In realitate, stravrofora Nazaria Nita a colaborat cu Securitatea. Mai clar, in anul 1959 a fost recrutata, „pe baza materialelor compromitatoare, folosindu-se in acelasi timp sentimentele ei patriotice”, pentru a supraveghea informativ maicile de la Varatec. Cartea este o culegere de documente provenind din Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii – CNSAS.

Oranduirea comunista s-a constituit intr-un creuzet de incercare a caracterelor. La flacara terorii, au rezistat numai oamenii de otel; cei al caror metal s-a dovedit a fi mai fragil, au cedat in fata presiunii. Fiecare dintre ei, in mod firesc, si-a gasit o justificare, pe care sa o ofere semenilor, precum si lor insisi. Patriotism, dragoste pentru „realizarile" comunismului, chiar dragoste de semeni - nimic nu lipseste din panoplia motivatiilor in care au crezut sau au incercat sa creada cei care au raportat Securitatii ceea ce se intampla in jurul lor. Fenomenul a fost mai raspandit decat ne-am inchipui si a atins toate straturile societatii; oamenii bisericii nu au fost scutiti. Acesta este subiectul expus in paginile de fata, un tablou pe cat de trist, pe atat de omenesc si de adevarat. Fabian Anton, cercetator acreditat de CNSAS, a selectat pentru aceasta culegere, din dosarele Securitatii, documentele privitoare la agenta care-si semna notele cu numele conspirativ „Vasilica". Documentele prezentate provin din Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - CNSAS (dosarele 4417/I si 4417/II - Fondul SIE), fiind in majoritate materiale ale Serviciilor de informatii din perioada 1962-1976.

Pe aceeași temă

Fabian Anton