Ganduri si miride
Descriere
Carte disponibila, dar fara autograful autorului!
Discursul si scrierile Parintelui Constantin Necula se plaseaza, mai intotdeauna, in mediul „riscului seductiei”, fiind bucurie si durere deopotriva. Prin modul sau dezinvolt, absolut original de a-L prezenta pe Hristos, el face o figura de marginal, de rebel intr-ale marturisirii, clamand cu inversunare neaderenta la limbajul de lemn, la locurile comune ale propovaduirii lui Dumnezeu. Pentru Parintele Constantin si, totodata, pentru cititorul sau, Hristos nu e doar un refugiu, o alternativa, ci o alianta, o rotunjire a sensului vietii, unic adapost impotriva mortii. In marturisirea sa, Parintele reuseste, aproape de fiecare data, sa scape de capcana cliseelor, intr-un metabolism cultural – corolar teologiei – de exceptie, care produce liniste, bucurie, si acea binecuvantata tulburare de a afla mai mult, mai serios, despre Hristos.
Temele abordate de Parintele Constantin sunt diverse, pornind de la preocuparea pentru copii (marturie stau volumele de povestiri si nu numai, adresate acestui segment), trecand prin locurile cele mai putin batatorite de pastoratia comoda, conventionala (spatiul maidanelor, al spatelui blocurilor, al provocarilor strazii), pana la contaminarea cu accente scolastice, didacticiste, dintre cele mai riguros punctate stiintific si teologic.
Cartea aceasta se adreseaza deopotriva ratiunii si sufletului. Nu e, in fond, decat inca o incercare a Parintelui Constantin de a spune oamenilor cu care s-a identificat adesea in perimetrul misiunii sale ca Dumnezeu inca mai asteapta la cotitura inimii noastre, pentru a ni Se darui, ca implinire a cautarilor fiecaruia dintre noi. Ea, cartea, cuprinde parte din intrebarile si raspunsurile urzite in cadrul conferintelor Parintelui, desfasurate in ultimii ani in diferite centre ale tarii, ordonate dupa cateva teme predilecte: Ortodoxia de bun simt, Crestinul. Profilul marturisitorului, Prietenia si ispitele „neprietenului” ei, Viata de familie, Postul sau infranarea ca dar de la Dumnezeu. De aceea ea ni se dezvaluie ca inca o carte vorbita, de o adresabilitate vioaie, familiara, prieten de nadejde in vreme de restriste sufleteasca.